Vesti

U Zrenjaninu zajednički o vodama i otpadnim vodama

Predstavnici lokalnih samouprava Srednjobanatskog okruga – Grada Zrenjanina i opština Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nova Crnja potpisali su 6.6.2018. godine, u Gradskoj kući u Zrenjaninu, Sporazum za izradu Regionalnog plana za upravljanje vodama i otpadnim vodama.

Svrha donošenja Regionalnog plana je unapređenje kvaliteta snabdevanja pijaćom vodom u Srednjobanatskom upravnom okrugu, unapređenje usluga odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda na ovom području, kao i poboljšanje komunikacije sa građanima i njihove informisanosti o procesu donošenja odluka i sprovođenja mera i aktivnosti predviđenih Regionalnim planom.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić rekao je da je na teritoriji grada najvažnije pitanje upravljanje otpadnim vodama, zatim zagađenje Kanala Begej i rešavanje pitanja zdrave pijaće vode, ne samo na teritoriji Grada, već i naseljenih mesta u gradu i svim opštinama Srednjobanatskog okruga. On se zahvalio SKGO na uspešnoj saradnji i istakao značaj ove organizacije u realizaciji paketa podrške gradovima i opštinama.

Zamenik predsednika Opštine Novi Bečej Branko Svilengaćin izjavio je da u toj opštini, kao i svim drugim u okrugu, osim suštinskih stvari nedostaju i planski i strateški dokumenti i da je zbog toga potpisivanje ovog Sporazuma izuzetno značajno.

"Mi smo od Uprave za kapitalna ulaganja dobili 115 miliona dinara za početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, ali ostaje problem prečistača fekalnih voda što će planski dokument značajno ubrzati", rekao je on.

Jana Pavlović iz Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i životne sredine u SKGO istakla je da novina u izradi regionalnog plana jeste, pre svega, uključivanje građana, ne samo u pogledu njihovog informisanja o aktivnostima lokalnih samouprava, već i njihovo uključivanje u sam proces izrade tog dokumenta.

"Do sada smo, obično preko nevladinih organizacija stupali u kontakt sa građanima, a novina je što uključujemo rodni aspekt i pitanje ljudskih prava u proces izrade Plana. Dakle, osobe koje ne mogu da dopru do određenih mesta i daju svoje mišljenje o tome šta žele i na koji način da reše problem otpadnih voda, u ovom procesu ćemo ih i pitati za mišljenje", izjavila je Pavlović.

Sporazum je potpisan u okviru projekta paketa podrške gradovima i opštinama kroz unapređenje usluga u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i vodosnabdevanja, a aktivnosti se sprovode u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza", koji finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština.