Vesti

Modeli organizovanja kancelarija za mlade

U Beogradu je 21. aprila 2008. godine u organizaciji Ministarstva omladine i sporta i Grupe „ Hajde da...“ organizovan seminar „ Modeli organizovanja kancelarija za mlade“ . Učesnici su bili koordinatori kancelarija za mlade, Ministarstvo omladine i sporta, članovi lokalnih samouprava, organizacije civilnog društva, mladi i eksperti za pitanja omladinske politike. Seminar je otvorila Ivana Kovačević, pomoćnica ministra sporta i omladine. Ispred SKGO seminaru je prisustvovala sekretarka Odbora za društvene delatnosti Jasmina Tanasić. Podsećamo da su preko inicijative SKGO, putem pisma preporuke ministarke omladine i sporta gospođe Snežane Marković-Samardžić gradovi i opštine u Srbiji dobili mogućnost da svojom odlukom ustanove posebno telo na nivou grada, odnosno opštine, koje će se baviti problemima mladih.

Seminar predstavlja početnu fazu projekta „Kancelarija za mlade-stubovi aktivnog građanstva i participacije mladih“ koji Ministarstvo omladine i sporta i grupa „Hajde da...“ realizuju uz finansijsku podršku SIDA-e i Olof Palme International Center-a. Cilj ovog projekta je razvoj modela lokalne kancelarije za mlade, na institucionalan i dugoročan način, pružajući podršku aktivnom građanstvu i implementirajući Nacionalnu politiku za mlade na lokalnom nivou. Na taj način se, s jedne strane, osnažuju mladi ljudi da aktivno učestvuju u razvoju svojih lokalnih zajednica, a s druge strane, podržavaju lokalne vlasti da budu otvorene i usmerene na potrebe, probleme i akcije mladih.

Učesnici seminara su zajednički pokušali da razviju model i daju preporuke u vezi sa tim koji model organizovanja kancelarija za mlade je najprimenljiviji u Srbiji. Preporuke će biti korišćene u kreiranju publikacije koja će biti distribuirana lokalnim vlastima.