Vesti

Sastanak glavnih gradskih urbanista održan u Nišu

Okrugli sto koji je okupio glavne gradske urbaniste održan je 17. novembra 2021. godine, u Nišu. Sastanak je održan u organizaciji grada Niša i Stalne konferencije gradova i opština, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a na inicijativu glavne urbanistkinje grada Niša Tanje Obradović.

Prvi deo skupa bio je posvećen uređenju slobodnih blokovskih površina u gradovima i tom prilikom predstavljene su inicijative grada Niša, kao što je saradnja sa Građevinsko arhitektonskim fakultetom iz ovog  grada, na predlaganju rešenja za unapređenje blokovskih i slobodnih površina. U nastavku su razmenjena iskustva drugih gradova na ovu temu pa je zaključeno da u zavisnosti od tipologije izgradnje treba primeniti različite pristupe u unapređenju ovih prostora, a da su urbanističko-planske intervencije najbolji pristup. Takođe, konstatovano je da su potrebni novi, inovativni modeli upravljanja međublokovskim površinama u urbanim prostorima i da u tom smislu rešenja treba tražiti u okviru propisa o stanovanju.

Glavni urbanisti upoznati su sa procesom izrade Nacionalne arhitektonske strategije. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture vodi proces izrade ovog strateškog dokumenta. Kroz široku participaciju i konsultacije sa stručnom zajednicom postavljeni su ciljevi ove strategije, a imajući u vidu značaj lokalnog nivoa u sprovođenju budućih rešenja, na okruglom stolu se diskutovalo o ulozi glavnog urbaniste i proširenjima ovlašćenja ovog instituta na oblast unapređenja i zaštite građevinskog nasleđa.

Okruglom stolu prisustvovali su glavni urbanisti iz sedam gradova. Glavnog urbanistu imenovalo je tek 14 jedinica lokalne samouprave, iako je ova mogućnost data zakonom svim gradovima i opštinama.