Vesti

Vebinari na temu planiranja i programskog budžetiranja i pripremi odluka o budžetu za 2022. godinu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je u periodu od 6 – 13. oktobra 2021. godine održala četiri jednodnevna onlajn seminara (vebinara) za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u planiranju i programskom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2022. godinu. Vebinare je pohađalo ukupno 206 učesnika iz 102 lokalne samouprave.

U skladu sa dnevnim redom, učesnicima vebinara je ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija, a na osnovu analize odluka o budžetu JLS, nalaza Državne revizorske institucije, kao i preporuka Ministarstva finansija. Imajući u vidu značaj planskih i budžetskih procesa na lokalnom nivou, na vebinarima su obrađene i najrelevantnije informacije u pogledu paketa propisa o planskom sistemu, sa fokusom na srednjoročno planiranje, odnosno na postupak izrade i strukturu srednjoročnog plana, njegov značaj u sprovođenju planskih dokumenata, kao i povezivanje sa programskim budžetom JLS.

Vebinari su realizovani u okviru šeste faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje SKGO u saradnji sa Ministarstvom finansija i Republičkim sekretarijatom za javne politike. U pripremi materijala za vebinare, partnerska saradnja ostvarena je sa projektom „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji sprovodi SKGO uz podršku Vlade Švajcarske.

Dnevni red - budžetski ciklus za 2022 godinu.pdf

Pitanja i odgovori - budzetski ciklusa za 2022 godinu vebinari.pdf