Vesti

SKGO uručila računarsku opremu opštini Veliko Gradište

Povodom godišnje nagrade koju je opština Veliko Gradište dobila za najbolju opštinsku upravu u oblasti Odgovornost i vladavina prava, Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) uručila je 24. aprila 2022. godine računarsku opremu ovoj lokalnoj samoupravi.

Tri računara i tri brza skenera predsedniku opštine Draganu Miliću svečano je uručio zamenik generalnog sekretara SKGO Ivan Milivojević, u prisustvu rukovodstva opštine i saradnika.

Opština je osvojila ovu nagradu za izradu Antikorupcijskog plana na konkursu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske uprave u oblasti Odgovornost i vladavina prava, kojom prilikom joj je dodeljen iznos od 2.300.000 dinara. Dodatni nagradni fond u vidu računarske opreme, obezbedio je SKGO iz budžeta projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokanom nivou“, koji se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, a koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

“Ova nagrada nam pričinjava zadovoljstvo jer je na neki način dokaz da se ceni neki rad. Mi, kao opština, postojimo tu zbog građana, zbog poreskih obveznika, zbog stranaka. I, zaista, kada stigne jedno ovakvo priznanje, to je dokaz da smo u funkciji tih ljudi što i treba da budemo. Ovo je drugo priznanje za prvo mesto, prošle godine i ove, i mislim da imamo tim, a kada naprave dobar projekat to mnogo godi, da podižemo nivo usluga za jednu stepenicu više, da budemo bolji.“, istakao je predsednik Milić.

On je ovom prilikom zahvalio Radnoj grupi, čitavom timu, Upravi kao i SKGO na izuzetnoj saradnji i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Zahvalnost je upućena i Vladi Švajcarske koja je to uvrstila u svoj program i, kao nagradu, dodelila sredstva koja će poboljšati rad opštine.

Zamenik generalnog sekretara SKGO Ivan Milivojević posebno je pohvalio opštinu Veliko Gradište budući da je već druga godina za redom kako dobija jednu od nagrada za primer dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

“Ovo je takmičenje koje već četiri godine MDULS i SKGO sprovode kako bi se promovisali principi dobrog upravljanja na lokalnom nivou. I prošlogodišnji primer, kada se radilo na uključivanju građana u proces donošenja budžeta kao i ovogodišnji o procesu izrade i donošenja Antikorupcijskog plana su zaista primeri koje želimo da podelimo sa drugim opštinama u Srbiji i koji pokazuju kako lokalna vlast treba odgovorno da se ponaša prema potrebama građana i privrede“, naglasio je Milivojević.

Kako je rekao, Antikroupcijski plan je samo jedan korak u sprečavanju rizika od korupcije, a predviđen je i niz određenih mera i aktivnosti, poput donošenja lokalnih akata koje treba da smanje rizike od korupcije pre čemu SKGO može ponuditi dalju podršku opštini Veliko Gradište.

Zamenik generalnog sekretara SKGO je pohvalio intenzivnu dugogodišnju saradnju opštine i SKGO, podsetivši da je samo u poslednje tri godine ova opština bila korisnik i nekoliko grantova iz sredstava Evropske unije koje je sprovodila SKGO. On je podsetio na grant za unapređenje upravljanja javnom svojinom opštine, grant iz programa za inkluziju Roma i Romkinja kao i izradu plana za unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže u naselju u kojem živi romska populacija kao i na saradnju kroz direktnu podršku u oblastima participativnog i programskog budžetiranja i u oblasti upravljanja ljudskim resursima koji SKGO sprovodi u saradnji sa Savetom Evrope.