Vesti

Prva sednica Odbora za finansije i javnu imovinu SKGO

Konstitutivna sednica Odbora Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za finansije i javnu imovinu u novom mandatu, održana je u Beogradu, 12. maja 2022. godine. Sednica je održana uživo i onlajn uz prisustvo jednog dela članova putem Zoom aplikacije.  Odborom je predsedavao Milan Aranđelović, gradonačelnika Prokuplja kao JLS koja predsedava ovim odborom.

U uvodnom delu sednice, skupu su se obratili i prisutne pozdravili, predsednik Odbora i zamenik generalnog sekretara SKGO Marko Tomašević.

U okviru konstitutivnog dela sednice Odbora, jednoglasno je usvojen Dnevni red, a usledilo je podsećanje na sadržinu važećeg Poslovnika o radu Odbora. Za zamenika predsednika Odbora, opredeljeno je da iz reda LS koje su u članstvu Odbora bude izabran predstavnik grada Sremske Mitrovice.

U radnom delu sednice, Milena Radomirović, programska direktorka za planski sistem i javne finansije SKGO predstavila je ključne aktivnosti Odbora u prethodnom mandatu, kao i Strateški plan SKGO za period 2022-2025. godinu u pogledu programskog cilja koji se odnosi na unapređen sistem razvojnog planiranja i finansiranja LS. U narednoj tački dnevnog reda, tema su bile ključne aktivnosti u oblasti razvojnog planiranja i finansiranja lokalne samouprave predviđene Akcionim planom SKGO za 2022. godinu.

Marko Tešić, zamenik šefa Službe za pravne poslove i nabavke SKGO podelio je sa članovima Odbora informacije o daljoj dinamici upisa u javnu svojinu LS i problemima faktičke eksproprijacije o kojima je usledila i diskusija na sednici na bazi primera I situacija iz konretnih LS.

Aleksandar Marinković, šef Odeljenja za strateško planiranje i javne politike i Bojana Gašić Praštalo, savetnica za javne finansije i transparentnost budžeta na lokalnom nivou SKGO, ukratko su informisali članove Odbora o aktuelnoj projektnoj podršci i planiranim akreditovanim obukama zaposlenih u LS u oblastima relevantnim za rad Odbora.

Nakon prezentacija, učesnici sednice sagledavali su teme koje zahtevaju posebnu pažnju Odbora u narednom periodu, pri čemu se izdvojio predlog Vrnjačke Banje za reaktiviranje inicijative za izmenu visine naknade za korišćenje prirodnog lekovitog faktora kao i za drugačiju raspodelu prihoda od naknade za vode između centralnog i lokalnog nivoa (u korist LS).