Vesti

Za bolje javno zdravlje u Šumadijskom okrugu

Na zajedničku inicijativu Grada Kragujevca, Instituta za javno zdravlјe Kragujevac, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i načelnice šumadijskog okruga, u Kragujevcu je u petak, 3. maja 2022. godine održan sastanak sa predstavnicima gradova i opština Šumadijskog okruga.

Tema je bila ujednačavanje praksi i uspostavlјanje sistema javnog zdravlјa na lokalnom nivou: rad saveta za zdravlјe, a posebno planiranje, programiranje i budžetiranje javnog zdravlјa. Na poziv načelnice okruga, sastanku je prisustvovala i Jasmina Tanasić, programska direktorka SKGO za društveni razvoj.

Prisutnima, među kojima su bili i predsednici opština, njihovi zamenici i direktori domova zdravlјa, predstavlјena je mapa puta u uspostavlјanju nadležnosti JLS u oblastima javnog zdravlјa, od procene potreba stanovništva do realizacije korektivnih javnozdravstvenih mera i aktivnosti.

Situacija u Šumadijskom okrugu je dosta neravnomerna: grad Kragujevac i Rača imaju usvojene planove javnog zdravlјa, Aranđelovac i Topola su u procesu izrade a Knić, Batočina i Lapovo nemaju ovaj strateški dokument, koji je obavezan i predstavlјa strateški osnov za programe javnog zdravlјa.

Sastanak je organizovan sa cilјem da se donosioci političkih odluka upoznaju sa svojim nadležnostima u ovim oblastima, kao i da se donese plan podrške za svaku opštinu pojedinačno, kako bi svi imali usvojene planove i programe javnog zdravlјa za narednu godinu.

Priručnik za planiranje javnog zdravlјa, kao i sve ostale neophodne alate i modele dokumenata je izradila SKGO, koje je sa zadovolјsstvom stavila na raspolaganje opštinama. Grad Kragujevac je primer dobre prakse u ovoj oblasti, pa je ostalim opštinama stavio svoje stručne resurse u gradskoj upravi na raspolaganje, za razmenu prakse i podršku u procesu izrade planova i programa.

Foto zaglavlje: grad Kragujevac