Vesti

Započeta analiza stanja u oblasti banjskog turizma

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je tokom marta posetila grad Čačak i opštinu Lučani i time zvanično otpočela aktivnost analize stanja u oblasti banjskog turizma na lokalnom nivou. Tom prilikom održani su sastanci sa predstavnicima obe lokalne uprave na čijoj teritoriji se nalazi Ovčar banja i lečilište Gornja Trepča, ali i sa drugim akterima (TO, LAG) koji na teritoriji pomenutih lokalnih samouprava mogu da doprinesu kreiranju i jačanju sektora banjskog turizma.

Inicijativa za podršku u oblasti sprovođenja funkcionalne nadležnosti JLS, u skladu sa Zakonom o banjama i Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, potekla je sa zajedničke sednice dva odbora SKGO (Odbora za ekonomski razvoj i Odbora za zdravlje i socijalna pitanja), kada je iznet izazov vezan za postupanje JLS u vezi sa naplatom prirodno lekovitog faktora - PLF. Naime, većina JLS na čijoj teritoriji nalaze se područja proglašena banjom još uvek nisu u potpunosti uspostavila sistem upravljanja banjama i PLF, te po tom pitanju ne postoji ujednačena praksa delovanja. Podsetićemo , u skladu sa članom 4. Zakona o banjama, JLS na čijem se području nalazi banja ima nadležnost da se stara se o njenom očuvanju, korišćenju, unapređenju i upravljanju.

Kako je ovo pitanje zahteva multisektorski pristup, kao i angažovanost nekoliko resornih ministarstava (Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarijat Vlade RS), LS su se udružile sa zahtevom da se pod okriljem SKGO uradi presek stanja, a da se zatim, u dijalog uključe i resorna ministarstva kako bi se definisali problemi i predlozi za unapređenje, koji bi uključivali i eventualne izmene zakona i podzakonskih akata.

Posete odabranim banjskim područjima realizovaće se do juna, kada je planirano da se na radionici koja bi uključivala sve relevantne sagovornike, predstave i prvi nalazi terenskog istraživanja o stanju banjskog sektora u Srbiji.

Ovu aktivnost SKGO je realizovala u okviru Programa „Partnerstvo za  dobru lokalnu samoupravu“ koji finansira Vlada Švajcarske. Za više  informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet  prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade.