Vesti

Predstavljene mogućnosti finansiranja projekata kulture kroz programe Evropske unije

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Desk Kreativna Evropa pri Ministarstvu kulture zajednički su organizovali seminar o mogućnostima finansiranja projekata kulture kroz programe Evropske unije – Kreativna Evropa i CERV, kao i nacionalni program „Prestonica kulture Srbije“.

Vuk Radulović, šef deska Kreativna Evropa Ministarstva kulture otvorio je događaj i predstavio dnevni red seminara.

„Danas postajemo partneri u obezbeđivanju decentralizacije i ravnopravne distribucije sredstava iz Evropske unije za finansiranje projekata u oblasti kulture na teritoriji cele Srbije. Treba zajednički da radimo na tome kako bismo podstakli lokalne samouprave, ustanove kulture i nevladine organizacije da apliciraju“, istakao je Radulović.

Maja Knežević Romčević, šefica Odeljenja za prosvetu, kulturu, sport i mlade Stalne konferencije gradova i opština ovom prilikom je istakla važnost programa Kreativna Evropa, CERV i „Prestonica kulture Srbije“, te podsetila na dugogodišnju podršku koju SKGO pruža lokalnim samoupravama u korišćenju različitih fondova.

„Stalna konferencija gradova i opština može da ponudi, verujem da će vam to biti od pomoći, portal za praćenje izvora finansiranja projekata za lokalne samouprave koji obuhvata sve javne pozive međunarodnih donatorskih organizacija, kao i republičkih i pokrajinskih fondova. On se nalazi na sajtu SKGO i besplatan je. Mi se trudimo da budemo beskrajno ažurni i nadamo se da ćemo uspeti da vas motivisemo i da zajednicki povećamo naš apsorbcioni kapacitet za razlicite fondove, a pogotovo one u oblasti kulture“, dodala je Maja Knežević Romčević.

Učesnicima su zatim predstavljene mogućnosti za finansiranje projekata kulture kroz program Kreativna Evropa, prioriteti ovog programa i u okviru njega specifični pozivi koji za fokus imaju projekte međunarodne saradnje i razmene. Zatim je usledilo predstavljanje programa CERV, kao i prezentacija programa „Prestonica kulture Srbije“.