Vesti

Konsultativni sastanak Mreže za elektronsku upravu

Sastanak Mreže za elektronsku upravu na temu "Uvođenje elektronskog upravnog postupanja u rad jedinica lokalne samouprave" održan je 7. februara 2024. godine u formi vebinara uz učešće više od 530 predstavnika iz 70 jedinica lokalne samouprave.

Uvođenje (centralne) elektronske pisarnice u rad lokalnih samouprava okuplja značajan broj zaposlenih koji prepoznaju potrebu prelaska na elektronsko kancelarijsko poslovanje. SKGO je u ovom procesu doprinela izradom modela Kataloga izvornih postupaka prema SKGO modelima administrativnih postupaka, kao i pružanjem podrške kroz odgovore na pitanja i uspostavljanjem neposrednog kontakta sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Na sastanku Mreže su prisustvovale lokalne samouprave koje su već započele sa radom u (centralnoj) pisarnici, kao i one koje su na početku ovog procesa. Ključne novine, očekivanja i način funkcionisanja Pisarnice i eArhive predstavila je Svetlana Jovanović, savetnica u kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije.

Tokom vebinara istaknuta je potreba za dodatnim obukama i konsultativnim sastancima, te će SKGO nastaviti da pruža ovakvu vrstu podrške. Takođe, najavljen je završetak izrade Priručnika za elektronsko upravno postupanje, koji će u značajnoj meri odgovoriti na dosadašnje dileme.

Sastanak Mreže za elektronsku upravu realizovan je u okviru programa "Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.