Vesti

Inicijalni sastanak Partnerskog foruma održan u Ćupriji

Inicijalni konsultativni sastanak Partnerskog foruma opštine Ćuprija održan je 19. februara 2024. godine, u sklopu podrške Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u okviru EU Exchange 6 programa, koji finansira Evropska unija. Sastanak  je deo procesa izrade lokalnog Plana razvoja, sveobuhvatnog dokumenta koji definiše prioritetne ciljeve razvoja i mere kojima će se ti ciljevi realizovati.

Predsednica opštine Ćuprija Jelena Đulinac se u uvodnom obraćanju zahvalila prisutnima na učešću, kao i Nikoli Tarbuku, generalnom sekretaru SKGO.

Gospođa Đulinac je pohvalila rad članova Radne grupe i konstatovala da su u velikoj meri svojim radom, zalaganjem i trudom doprineli da se isprate do sada dogovoreni koraci u procesu izrade plana razvoja. Ona je istakla pozitivne trendove razvoja opštine i naglasila potrebu da se svaki pojedinac oseća kao deo zajednice koji je uticao na proces planiranja razvoja, kako bi svi zajedno imali kvalitetan život u Ćupriji.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk se zahvalio na prilici da se obrati i izjavio da je Stalna konferencija ove godine obezbedila podršku za osam lokalnih samouprava za izradu planova razvoja. Prisutnima se zahvalio na saradnji, ne samo u okviru EU Exchange 6 Programa, već i tokom brojnih aktivnosti tokom prethodnog perioda.

Gospodin Tarbuk je izjavio da SKGO nastavlja višegodišnji rad sa gradovima i opštinama na unapređivanju procesa lokalnog planiranja i adekvatnog finansiranja prioriteta. On je naglasio da je okosnica Programa EU Exchange 6 pružanje stručne podrške gradovima i opštinama u procesu razvojnog i srednjoročnog planiranja, kapitalnog budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom, kao i finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije.

„Naša podrška bazirana je na iskustvima iz dosadašnjeg strateškog planiranja u lokalnim samoupravama i samim tim koristi sva dobra saznanja, ali i korekcije tokom procesa, zarad izbegavanja uočenih nedostataka. Podrška predstavlja logičan nastavak zalaganja SKGO u promociji koncepta lokalnog održivog razvoja, u čemu je SKGO jedan od pionira u Srbiji. Planiranje treba da služi uspostavljanju integralnog razvoja i neophodnog balansa između tri osnovna stuba održivog razvoja – zaštite životne sredine, ekonomskog i društvenog razvoja“, zaključio je Tarbuk.

Program EU Exchange 6 finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, ključni partneri i resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije.