Vesti

Nacionalni urbani forum u Nišu

Nacionalni urbani forum ove godine biće održan u Nišu 11. i 12. aprila, u organizaciji Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Niša i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), a u partnerstvu sa Kancelarijom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji, Programom Ujedinjenih nacija za naselja – UN Habitatom i Svetskom bankom, uz podršku Naučno-tehnološkog parka u Nišu i Švajcarske organizacije za ekonomsku saradnju. SKGO u organizaciji Nacionalnog urbanog foruma učestvuje u okviru Programa "Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu", koji podržava Vlada Švajcarske.

Veliki broj učesnika iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, naučno-istraživačkih ustanova, civilnog društva, privrede, međunarodnih institucija, kao i gosti iz inostranstva, okupiće se na Nacionalnom urbanom forumu pod nazivom „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja i praćenje urbanog razvoja u Republici Srbiji”.

Sagledavanje ključnih tema i aktivnosti u oblasti urbanog razvoja, sa posebnim fokusom na praćenje i ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u jedinicama lokalne samouprave, kao i veza sa njihovim praćenjem i ostvarivanjem na državnom i globalnom nivou osnovne su teme ovogodišnjeg Nacionalnog urbanog foruma. Biće razmatrani i posebni aspekti urbanog razvoja: Zelena agenda i urbani razvoj, Upravljanje urbanim razvojem i digitalizacija, Arhitektura, urbana kultura i društveni aspekti urbanog razvoja, a posebna pažnja biće posvećena institucionalizaciji praćenja urbanog razvoja na lokalnom nivou, ulozi mladih u urbanom razvoju i značaju razmene iskustava iz oblasti urbanog razvoja na nivou Istočne Evrope, Balkana, Kavkaskog makro-regiona i Centralne Azije.

Nacionalni urbani forum ima za cilj da doprinese da urbana naselja budu u što većoj meri održiva, inkluzivna, reziltijentna i bezbedna, a sve u cilju kvalitetnijih lokalnih aktivnosti za održive gradove i zajednice, što je i tema dvanaestog po redu Svetskog urbanog foruma koji će se u novembru 2024. godine održati u Egiptu.

Registraciju učešća u Nacionalnom urbanom forumu uživo moguće je izvršiti putem LINKA.

Za učešće onlajn, moguće je registrovati se putem linkova u nastavku:

Prvi dan Nacionalnog urbanog foruma:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_V6WYIk_jQ4Wjq2gkWurfkw

Drugi dan Nacionalnog urbanog foruma:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_WyGiYugeTCm1B8QmOHjnKg

Agenda Nacionalni urbani forum