Vesti

Podrška roditeljstvu na sajmu u Zrenjaninu

Sajam roditeljstva „Srce za porodicu“ organizovan je 14. juna 2024. godine na Trgu slobode u Zrenjaninu, sa ciljem da stručnjaci iz različitih oblasti pruže dodatnu podršku roditeljstvu, kako bi deca imala zdravije i srećnije detinjstvo. Učesnici Sajma bili su grad Zrenjanin, Predškolska ustanova Zrenjanin, Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Zavod za javno zdravlje, Centar za socijalni rad, Centar za pružanje usluga socijalne zaštite MOST, Crveni krst i Edukativni i razvojni centar „Klikerino“. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i gradski većnik Saša Kandić, kao i Sonja Vujin, menadžerka projekta SKGO „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu” i Bojana Jevtović, ispred Organizacije UNICEF u Srbiji posetili su Sajam roditeljstva.

Gradonačelnik Simo Salapura ovom prilikom podsetio je na mere podrške grada Zrenjanina roditeljstvu.

„Drugi Sajam roditeljstva održava se kao jedna mera i aktivnost grada Zrenjanina u smislu podsticaja pronatalitetne politike. Mi smo, od prvog januara ove godine, povećali podsticaje koje grad daje za prvo, drugo i svako naredno rođeno dete, dosta smo novca uložili i u naše porodilište, ali i kroz druge različite mere podsticaja“, rekao je gradonačelnik.

Sonja Vujin, menadžerka projekta SKGO „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu - Razigrano roditeljstvo”, podsetila je da ovaj projekat traje četiri godine i da se sprovodi u 34 lokalne samouprave.

„Zrenjanin se projektu priključio zajedno sa još 28 lokalnih samouprava i jako brzo nam je pokazao šta jedna lokalna samouprava, koja hoće da kreira jedan grad po meri svake porodice, može da uradi kada okupi dobar tim i ima rukovodstvo koje u tom smislu osluškuje potrebe svojih građana“, istakla je Sonja Vujin i dodala da je Zrenjanin primer dobre prakse i da će SKGO, u saradnji s UNICEF-om, nastaviti da podržava grad Zrenjanin.

Direktorka Centra za socijalni rad u Zrenjaninu, Olivera Lisica, objasnila je da je projekat zamišljen kao podrška porodicama u najširem smislu, iz sva tri sektora - socijalne zaštite, zdravstva i prosvete.

„Ovo što danas radimo to je da stručnjaci iz sve tri navedene oblasti odgovaraju na pitanja roditelja i promovišu ono što svaka ustanova može da pruži roditeljima. Prepoznali smo da je porodica osetljiva, da joj je u poslednje vreme potrebna dodatna podrška i jednostavno, sa ovog sajma roditeljstva šaljemo poruku da porodica tu podršku ima i da može u institucijama i ustanovama dobiti bilo kakav savet u vezi sa roditeljstvom“, navela je Olivera Lisica.

Projekat „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditelјstvu“ realizovan je kao deo programa „Podrška podsticajnom roditelјstvu kroz igru“, koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Konzorcijum institucija i organizacija koji čine Gradski zavod za javno zdravlјe Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima, kao i Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO.