Vesti

Završen ciklus obuka o planiranju i pripremi odluka o budžetu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je u prvoj polovini oktobra 2024. godine uspešno organizovala 6 jednodnevnih seminara, uključujući dva vebinara, sa ciljem podrške gradovima, opštinama i gradskim opštinama u planiranju i pripremi odluka o budžetu za 2025. godinu. Na ovim skupovima koji su uz organizaciju vebinara i događaje uživo u Beogradu, Novom Sadu, Svilajncu i Nišu, učestvovalo je 272 predstavnika iz 95 lokalnih samouprava. Seminari su organizovani u okviru šeste faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje SKGO u saradnji sa Ministarstvom finansija i Republičkim sekretarijatom za javne politike. U realizaciji seminara, partnerska saradnja ostvaruje se sa Programom „Partnerstvo za dobru  lokalnu samoupravu“, koji sprovodi SKGO uz podršku Vlade Švajcarske.

Učesnicima seminara su od strane predstavnika Ministarstva finansija predstavljene Smernice za pravilnu pripremu budžeta lokalnih samouprava, na bazi Uputstva za pripremu i izradu budžeta za 2025. godinu i projekcija za 2026. i 2027. godinu. Predstavljen je i novi informacioni Sistem za pripremu, izvršenje, računovodstvo i izveštavanje (SPIRI) čije će funkcionalnosti zameniti postojeći ISIB AP JLS. 

Osim toga, predstavljeni su i nalazi SKGO i Državne revizorske institucije u vezi sa analizom odluka o budžetu lokalnih samouprava, sa akcentom na posebna unapređenja procesa budžetiranja, primenu budžetskih klasifikacija i prikazivanje programskih aktivnosti i projekata. 

Takođe, posebna pažnja i preporuke su posvećene povezivanju budžetskih i planskih dokumenata, kapitalnom planiranju i budžetiranju, kao i rodno odgovornom budžetiranju i transparentnosti budžeta.