Vesti

IZBOR OPŠTINA ZA UČEŠĆE NA PROJEKTU PODRŠKA LOKALNOM RAZVOJU


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je, u saradnji sa Timom potpredsednika Vlade Republike Srbije za implementaciju Strategije smanjenja siromaštva, International Management Group (IMG) i Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS), počela realizaciju projekta Podrška lokalnom razvoju, namenjenom malim i nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji. Ciljevi ovog projekta su da se pomogne lokalnim samoupravama u 10 pilot opština da započnu sa aktivnostima koje treba da poboljšaju kapacitet za strateško planiranje i doprinesu smanjenju siromaštva, kao i stvaranje mreže malih i nerazvijenih opština.


Opštine su bile pozvane da učestvuju na projektu na osnovu sledećih kriterijuma: broja stanovnika, BDP-a po glavi stanovnika, geografskog položaja, i tekućih i planiranih donatorskih programa. Od 40 opština, koje su dobile poziv za učešće, CLDS je predložio uži izbor od 20 opština, od kojih će za aktivno učešće na projektu biti odabrano 10 opština.


Radi što objektivnijeg izbora opština i vođenja projekta, odlučeno je da se osnuje Upravni odbor koji bi bio sastavljen od predstavnika: Ministarstva privrede, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Tima potpredsednika Vlade Republike Srbije za implementaciju Strategije smanjenja siromaštva, Fonda za socijalne inovacije, IMG-a i Stalne konferencije gradova i opština, koja će predsedavati Upravnim odborom.


Prvi sastanak Upravnog odbora će se održati u Stalnoj konferenciji gradova i opština 17.05.2006. godine u 12 časova. Upravni odbor će doneti odluku o tome koje će opštine aktivno učestvovati u realizaciji projekta.