Vesti

Upravljanje učinkom u oblasti lokalnih finansija i imovine

U okviru Programa "Jačanje lokalne samouprave u Srbiji, faza 2", u organizaciji Saveta Evrope i SKGO, a u saradnji sa Francuskom ambasadom u Beogradu, 8. juna 2010. god. u  Beogradu je održana zajednička evaluaciona radionica "Upravljanje učinkom u oblasti lokalnih finansija i imovine".

Na radionici su učestvovali predstavnici pilot gradova i opština iz Srbije: Kragujevac, Novi Beograd, Majdanpek, Sremska Mitrovica i Sremski Karlovci, koji od septembra 2009. godine učestvuju u realizaciji ovog Programa, kao i njihove kolege iz pobratimljenih gradova i opština iz Francuske i Nemačke: Belfor, Suren, Never, Bribek, Ofenburg. Učesnici su bili i predstavnici Ambasade Francuske, SKGO, međunarodni i lokalni eksperti i Jedinica za upravljanje Programom Saveta Evrope.

U uvodnom izlaganju, Olivije Terien, administrator projekta iz Saveta Evrope, Frederik Reme, zamenik savetnika za saradnju i kulturu u ambasadi Francuske u Beogradu i Aleksandra Milić, pravna savetnica u SKGO pozdravili su učesnike i izneli svoje utiske o dosadašnjim rezultatima podprojekta i aktuelnim dešavanjima u oblasti lokalnih budžeta i imovine u Srbiji. Nakon toga, i ostali učesnici su predstavili svoja viđenja rada na podprojektu.

U okviru radne sesije 1, eksperti Saveta Evrope, Gabor Peteri (Mađarska) i Sorin Jonita (Rumunija) izložili su pravni okvir u oblasti budžeta i imovine, kao i vezu između unapređene prakse srpskih lokalnih vlasti, korišćenja sredstava/strategija za upravljanje učinkom i izmena zakona koje su još uvek potrebne kako bi se obezbedila njihova puna primena. Nakon toga, usledila je diskusija kako bi se trenutne mogućnosti u Srbiji za upravljanje učinkom uporedile sa nemačkim i francuskim pravnim okvirom i stekao uvid u postojeća rešenja.

U toku sesije 2, eksperti Saveta Evrope za imovinu i budžete, Jan Dejvidson i Goran Vukmirović, izložili su svoje zaključke nakon posete pilot opštinama u Srbiji koje su organizovane u martu ove godine. Eksperti su predstavili rad pilot opština,  trenutno stanje u pogledu utvrđenih akcionih planova na podprojektu, ključne nalaze i analizu moguće primene mehanizma upravljanja učinkom, kao i preporuke u ove dve oblasti. U toku diskusije, predstavnici iz Francuske i Nemačke govorili su o svojim iskustvima i praksi upravljanja učinkom, kako bi svoje znanje što bolje preneli kolegama u Srbiji.

Radna sesija 3 bila je posvećena analizi akcionih planova za upravljanje učinkom koje su razradile francuske, nemačke i srpske lokalne samouprave sa ciljem unapređenja upravljanja opštinskom imovinom i priprema adekvatnih budžeta za sprovođenje tih planova. Svaka od pilot opština iz Srbije je predstavila svoje planove. Diter Ekert, prvi zamenik gradonačelnika Ofenburga, predstavio je nemački sistem upravljanja učinkom u oblasti budžeta i imovine na primeru grada Ofenburga. Ekspert sa Univerziteta Pau, Francuska, David Karasus, predstavio je put ka upravljanju učinkom u oblasti javne imovine u Francuskoj.

U toku sesije 4, eksperti Saveta Evrope su predstavili revidirani Akcioni plan za aktivnosti koje se odnose na upravljanje učinkom koje će biti sprovedene do kraja Programa.

Za sve dodatne informacije, možete kontaktirati pravnu savetnicu Aleksandru Milić (aleksandra.milic@skgo.org ).

Prezentacije sa radionice >>>