Vesti

Majdanpek potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti

Okrugli sto na temu „Procena položaja žena i rodne ravnopravnosti u Opštini Majdanpek - Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou", održan je u Maloj sali SO Majdanpek 29.9.2011. godine, a okupio je predstavnike Delegacije Evropske unije u Srbiji, Stalne konferencije gradova i opština, predstavnike organizacije UN WOMEN i Ministarstva rada i socijalne politike, Udruženja građana "Resurs centar" i predstavnike Platforme za izradu lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u Majdanpeku.

Na samom početku skupa prisutne su pozdravili Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština i Ana Milenić, ispred Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek, upoznao je prisutne sa činjenicom da većinu šefova odeljenja u Opštinskoj upravi čine žene i da su one znatno doprinele izradi projekata sa kojima je Opština Majdanpek konkurisala kod raznih donatora. Činjenica da je Majdanpek već formirao Komisiju za rodnu ravnopravnost i da je ove godine finansirao dolazak mobilnog mamografa govore u prilog tome da je potpisivanje Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti logičan nastavak aktivnosti na unapređenju položaja žena u Opštini Majdanpek.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, Đorđe Staničić, obavestio je prisutne da SKGO aktivno podržava i promoviše potpisivanje Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti u gradovima i opštinama, i da je ona 2006. godine usvojena od strane Saveta evropskih opština i regiona (CEMR), čiji je SKGO punopravan član.

Ana Milenić, kao predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je i podržala projekat Izrade lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u Opštini Majdanpek, pohvalila je predstavnike Opštine za spremnost za potpisivanje Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, i izrazila nadu da će taj pozitivan primer pratiti i druge opštine i gradovi u Republici Srbiji.

Boris Ilijevski iz Udruženja građana „Resurs centar" prezentovao je Izveštaj o stanju rodne ravnopravnosti i položaja žena u opštini Majdanpek. Izveštaj je pokazao naročito loše stanje žena u ruralnim sredinama opštine, a kao najveći problemi definisani su nezaposlenost i zdravlje žena.

Jasna Vujačić, samostalna savetnica u Upravi za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu rada i socijalne politike, govorila je o mogućnostima za prevazilaženje rodne neravnopravnosti na lokalnom nivou.

Lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost prisutnima je prezentovala Nevena Ivanović, iz organizacije UN WOMEN - Kancelarije tela Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, dok je o sadržini Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti govorila Maja Knežević iz Stalne konferencije gradova i opština.