Vesti

Usvojena uredba o sredstvima za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja

U cilju adekvatne primene odredbe Zakona o udruženjima koja se odnosi na obezbeđivanje sredstava za realizovanje programa od javnog interesa, a koja realizuju udruženja, Vlada Republike Srbije je 1. marta 2018. godine usvojila novu Uredbu o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja, koja je 13. marta stupila na snagu.

Stalna konferencija gradova i opština je preko Mreže poverenika učestvovala u onlajn konsultacijama, tokom septembra 2017. godine, na tekst Nacrta uredbe o izmenama i dopunama, i svojim predlozima i sugestijama doprinela definisanju i razjašnjenu određenih pitanja i dilema, od kojih su pojedini i usvojeni.

Nova Uredba o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja („Sl. glasnik RS“, br. 16/2018) bliže uređuje uslove i kriterijume, obim, način, postupak za dodelu sredstava, kao i način korišćenja sredstava i postupak praćenja realizacije programa. Posebna pažnja je posvećena odredbama koje se odnose na postupak za dodelu sredstava, kao i odredbama koje regulišu način i postupak korišćenja sredstava koja su odobrena. Vrlo bitno je da je u prelaznim i završnim odredbama Uredbe, između ostalog, naglašeno da će se postupci dodele sredstava koji su započeti pre stupanja na snagu ove Uredbe a nisu okončani, sprovesti po propisima koji su važili pre stupanja na snagu ove Uredbe.

Tekst Uredbe >>>