Projekti

Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za javne nabavke

Tokom jula 2023. godine u 13 lokalnih samouprava izabranih putem javnog poziva započele su aktivnosti koje su za cilj imale da se kroz direktnu, prilagođenu mentorsku podršku ojačaju kapaciteti, veštine i znanja u procesu javnih nabavki na lokalnom nivou. Tehnička pomoć, u okviru prvog otvorenog poziva obuhvatila je sledeće lokalne samouprave: Kragujevac, Zrenjanin, Pirot, Novi Pazar, Zaječar, Vrnjačku Banju, Prijepolje, Ivanjicu, Veliko Gradište, Ćupriju, Sjenicu, Medveđu i Ćićevac, dok su se početkom 2024. godine, putem drugog poziva Projektu priključile još sedam lokalnih samouprava: Leskovac, Apatin, Čajetina, Vlasotince, Svrljig, Ražanj i Rača.

Očekivani rezultati uključivali su aktivnosti koje će učiniti javne nabavke otvorenijim, nediskriminatornim i transparentnijim, kao i povećanje konkurencije, efikasniju javnu potrošnju i poboljšano izvršenje nabavki u odabranim LS.

Prilagođena podrška bila je usmerena prevashodno na usklađivanje sa izmenjenim zakonskim okvirom, lokalnim planskim dokumentima, odlukama o budžetu, kao i specifičnim potrebama za unapređenje lokalnih akata i procedura u procesima javnih nabavke, a sve u skladu sa iskazanim potrebama lokalnih samouprava i potrebama koje su identifikovane kroz prethodno sprovedenu detaljnu analizu. Mentorska podrška pružena je kako u procesu planiranja javnih nabavki, usklađivanja posebnih akata za javne nabavke i nabavke na koje se Zakon o javnim nabavkama (ZJN) ne primenjuje sa izmenama Zakona, tako i u oblasti primene okvirnih sporazuma, uvođenja i drugih kriterijuma za dodelu ugovora osim cene, kao i ekoloških i socioloških kriterijuma, istraživanja tržišta i povećanja konkurencije.

Razvijen je i koncept “Šampion promena” koji za cilj ima da se prepoznaju i u budućnosti, kroz odgovarajuće priznanje, nagrade lokalne samouprave, učesnice Projekta, koje po odgovarajućim kriterijumima budu nosioci značajnih promena u primeni ZJN-a, primer dobre prakse, inovativnosti i kooperativnosti.

Kontakt osoba: Aleksandar Popović, mejl: aleksandar.popovic@skgo.org