Godišnji kalendar

Jun

Beograd - Zajednički sastanak tri Mreže SKGO

Zajednički sastanak Mreže Eko poverenika, Mreže za komunalne delatnosti i Mreže za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, održaće se 5. juna 2024. godine u Beogradu (hotel M, Bulevar Oslobođenja 56a), sa početkom u 12 časova. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zajednički sastanak mreža koje okupljaju predstavnike lokalnih samouprava za predmetne oblasti organizuje u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji sprovodi SKGO a finansira Vlade Švedske.

VIŠE INFORMACIJA

Leskovac - Obuka „Uključivanje lokalne zajednice u izradu opštih akata lokalne samouprave”

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje dvodnevnu akreditovanu obuku „Uključivanje lokalne zajednice u izradu opštih akata lokalne samouprave”, koja se realizuje u okviru projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske.

Obuka pripada tematskoj oblasti „Upravljanje normativnim procesom i uređivanje rada organa i službi jedinica lokalne samouprave”, a namenjena je prevashodno sekretarima skupština i licima koja rade na administrativnoj i stručnoj podršci radu skupštine, odnosno veća i na izradi lokalnih opštih akata, a takođe je namenjena i zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave koji rade na poslovima saradnje sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva. 

Obuka će biti održana 6. i 7. juna 2024. godine u Leskovcu (Centar za stručno usavršavanje, Leskovačkog odreda br. 6) sa početkom u 10 časova.

Rok za prijavu je 3. jun 2024. godine putem linka  https://forms.office.com/e/zUkkWqSNzG

VIŠE INFORMACIJA

Vebinar o izradi programa razvoja turizma i razvoj turističkog proizvoda u JLS

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 23. maja do   06. juna 2024. godine organizuje dve jednodnevne regionalne radionice i   jedan vebinar na temu „Izrada programa razvoja turizma i razvoj   turističkog proizvoda u JLS – sa posebnim fokusom na ruralni, kulturni i   turizam specijalnih interesovanja“.

Više informacija >>>

Beograd - Radionica o organizacionom uređenju i položaju interne revizije u lokalnoj samoupravi

Ministarstvo finansija, Sektor - Centralna jedinica za harmonizaciju, u saradnji sa projektom “Refoma lokalnih finansija III u Srbiji (RELOF3)” koji podržava Vlada Švajcarske, i u saradnji sa programom EU Exchange 6 koji podržava EU, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), organizuje jednodnevnu radionicu na temu "Organizaciono uređenje i položaj interne revizije u gradovima i opštinama - regulativa i praksa".

Radionica će se održati 06. juna 2024. godine u Beogradu (hotel M, Bulevar Oslobođenja 56a), sa početkom u 10:30 časova.

Prijava učešća u radionici vrši se putem linka: https://forms.office.com/e/auLhf4QAbg, najkasnije do 04. juna 2024. godine do 16 časova.

Za više informacija o radionici, kontakt osoba je Bojana Gašić Praštalo: bojana.prastalo@skgo.org

Dnevni red

Konstitutivna sednica Odbora za urbanizam

Prva, konstitutivna sednica Odbora za urbanizam SKGO biće održana u utorak, 11. juna 2024. godine, u prostorijama SKGO u Beogradu, Makedonska 22, 8. sprat, sa početkom u 11,00 časova.

Članovi Odbora mogu se prijaviti za učešće na sednici preko sledećeg linka: https://forms.office.com/e/8hiNxp6nWe

Za sve dodatne informacije kontakt osoba je Klara Danilović, sekretarka Odbora (tel. 011/7357-906 i 064/870-3310, e-mail klara.danilovic@skgo.org).

Predlog dnevnog reda sednice Odbora za urbanizam

Čačak - Seminar "Uloga JLS u IPARD III Programu RS za period 2021-2027 i funkcionisanje platforme eAgrar“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje regionalni seminar na temu "Uloga JLS u IPARD III Programu RS za period 2021-2027 i funkcionisanje platforme eAgrar“, koji se realizuje u okviru programa "Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji SKGO sprovodi u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju kroz direktnu podršku Vlada Švajcarske.

Seminar će biti održan 12. juna 2024. godine u Čačku (hotel „Beograd“, Gradsko šetalište bb), sa početkom u 11 časova.

Prijavu za seminar je potrebno izvršiti putem linka:  https://forms.office.com/e/2S8Qt3Vd8d, najkasnije do 10. juna.

VIŠE INFORMACIJA

Svilajnac - Seminar "Uloga JLS u IPARD III Programu RS za period 2021-2027 i funkcionisanje platforme eAgrar“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje regionalni seminar na temu "Uloga JLS u IPARD III Programu RS za period 2021-2027 i funkcionisanje platforme eAgrar“, koji se realizuje u okviru programa "Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji SKGO sprovodi u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju kroz direktnu podršku Vlada Švajcarske.

Seminar će biti održan 13. juna 2024. godine u Svilajncu (Prirodnjački centar, Kralja Petra I 111), sa početkom u 11 časova.

Prijavu za seminar je potrebno izvršiti putem linka:  https://forms.office.com/e/2S8Qt3Vd8d, najkasnije do 11. juna.

VIŠE INFORMACIJA

Evropska nedelja mobilnosti 2024. - Informativni vebinar za gradove i opštine

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da podstakne građane da izaberu načine kretanja koji ne koriste fosilna goriva, da bi se skrenula pažnja na potrebu unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Tema kampanje Evropske nedelje mobilnosti 2024. godine biće: „Zajednički javni prostori“. Ovogodišnja tema kampanje se odnosi na unapređenje kvaliteta života u gradskim sredinama, kroz promociju infrastrukture u službi građana i olakšavanje upotrebe čistijih vozila i stvaranje kvalitetnih, bezbednih i pristupačnih javnih prostora.

Nacionalni koordinatori Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština pozivaju sve zainteresovane predstavnike lokalnih samouprava da prisustvuju informativnom vebinaru o ovogodišnjoj Evropskoj nedelji mobilnosti. 

Informativni vebinar biće organizovan u petak, 14. juna 2024. godine, sa početkom u 10,00 časova.  

Registracija za događaj je neophodna putem sledećeg linka: https://rb.gy/1cwdzv 

Poziv za obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti i poziv za učešće na informativnom vebinaru >>>

Agenda vebinara >>>

Novi Sad - Nacionalna konferencija „Održivi kulturni turizam“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje nacionalnu konferenciju na temu „Održivi kulturni turizam“, koja je ujedno i finalni skup međunarodnog projekta „BeCulTOUR: Više od kulturnog turizma”. Događaj će biti održan u utorak, 18. juna 2024. godine u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ u Novom Sadu (Ulica Antona Čehova 4), sa početkom od 11 časova, takođe praćenje skupa je omogućeno i u onlajn formatu putem platforme ZOOM.

Neophodno je da se svi zainteresovani za uživo ili onlajn učestvovanje registruju do petka, 14. juna, putem linka: https://rb.gy/36bfr9.

Događaj je namenjen predstavnicima gradskih i opštinskih uprava koji se bave kulturom i turizmom, a takođe konferenciji mogu prisustvovati i delegirani predstavnici lokalnih institucija kulture i turističkih organizacija, uz molbu da se iz tehničko-organizacionih razloga broj učesnika koji bi uživo pratio konferenciju u Novom Sadu ograniči na tri osobe po gradu, odnosno opštini. Broj predstavnika koji bi pratio konferenciju onlajn nije ograničen.

Ovu aktivnost SKGO realizuje u okviru projekta „BeCulTOUR: Više od kulturnog turizma”, koji organizacija realizuje u saradnji sa opštinama Bač, Sremski Karlovci, Irig i u partnerstvu sa još 14 međunarodnih organizacija u cilju unapređenja i inovativnog razvoja u sferama kulturnog, istorijskog, religijskog i prirodnog nasleđa i turizma, a uz finansijsku podršku EU Programa za istraživanje i inovacije HORIZONT 2020.

Za dodatne informacije, možete se obratiti Igoru Pucareviću, savetniku za kulturu u SKGO (igor.pucarevic@skgo.org).

SKGO poziv za 18.06.2024. - ODRZIVI KULTURNI TURIZAM >>>

AGENDА finalne konferencije BeCULTOUR - ODRZIVI KULTURNI TURIZAM - 18.06.2024.pdf

Novi Sad - Seminar "Uloga JLS u IPARD III Programu RS za period 2021-2027 i funkcionisanje platforme eAgrar“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje regionalni seminar na temu "Uloga JLS u IPARD III Programu RS za period 2021-2027 i funkcionisanje platforme eAgrar“, koji se realizuje u okviru programa "Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji SKGO sprovodi u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju kroz direktnu podršku Vlada Švajcarske.

Seminar će biti održan 18. juna 2024. godine u Novom Sadu (Istorijski arhiv, Filipa Višnjića 2a), sa početkom u 11 časova.

Prijavu za seminar je potrebno izvršiti putem linka:  https://forms.office.com/e/2S8Qt3Vd8d, najkasnije do 14. juna.

VIŠE INFORMACIJA

Kragujevac - Radionica „Mogućnosti uspostavljanja lokalnih ombudsmana"

Radionica „Mogućnosti uspostavljanja lokalnih ombudsmana" biće održana 18. juna u prostorijama Skupštine grada Kragujevca (Trg slobode 3, sala 105), sa početkom u 10:15 časova.

U saradnji sa Udruženjem ombudsmana Srbije, planirane su aktivnosti usmerene ka promociji i podršci uspostavljanju instituta ombudsmana u gradovima i opštinama. Jedna od tih aktivnosti je peer-to-peer radionica koja će biti održano u utorak u Kragujevcu. Radionica će biti posvećena predstavljanju i razmeni znanja i prakse vezanih za postupak uspostavljanja ombudsmana kroz međuopštinsku saradnju. SKGO organizuje ovaj skup s ciljem pružanja podrške svojim članicama iz Šumadijskog okruga, koje razmatraju načine za uspostavljanje međuopštinske saradnje u ovoj oblasti.

SKGO ovu aktivnost organizuje u okviru programa“Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, uz podršku Vlade Švajcarske.

2024-06-18 Kragujevac - medjuopstinski ombudsman >>>

Beograd - Završna svečanost eObuke novoizabranih odbornika

Završna svečanost povodom održane eObuke namenje novoizabranim odbornicima skupština gradova i opština biće održana u sredu, 19. juna u Beogradu (Hotel M, Bulevar oslobođenja 56a), sa početkom u 12 časova.

Novi Sad - Obuka „Uključivanje lokalne zajednice u izradu opštih akata lokalne samouprave”

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje dvodnevnu akreditovanu obuku „Uključivanje lokalne zajednice u izradu opštih akata lokalne samouprave”, koja se realizuje u okviru projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske.

Obuka pripada tematskoj oblasti „Upravljanje normativnim procesom i uređivanje rada organa i službi jedinica lokalne samouprave”, a namenjena je prevashodno sekretarima skupština i licima koja rade na administrativnoj i stručnoj podršci radu skupštine, odnosno veća i na izradi lokalnih opštih akata, a takođe je namenjena i zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave koji rade na poslovima saradnje sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva. 

Obuka će biti održana 24. i 25. juna 2024. godine u Novom Sadu (Omladinski savez udruženja (OPENS), Bulevar despota Stefana br. 5) sa početkom u 10 časova.

Rok za prijavu je 20. jun 2024. godine putem linka  https://forms.office.com/e/LmdGjiquP4

VIŠE INFORMACIJA