Crtice sa terena - zdravlje, socijala i rodna ravnopravnost


ZDRAVLJE - ŠTA IMA NOVO, Kikinda i Kanjiža

18.1.2020.

Piše: dr Jasmina Tanasić, programska direktorka sektora za društveni razvoj

Koji grad ima mesec sovembar? Ne znate? Da vam pomognemo: grad čiji je  zaštitni znak sova. U novembru se sove okupljaju u najvećem broju u  raskošnim krošnjama gradskih drvoreda, pa ga izveštači CNN-a, BBC-ija,  Rojtersa i drugih medijskih kuća zovu sovembar. I dalje ne znate? U  redu, opet ćemo vam pomoći. U kom gradu se nalazi ulica Petra Drapšina,  koja je nekoliko puta proglašena za najlepšu ulicu u Evropi, a nalazi se  na listi od 50 najlepših ulica na svetu? Opet ne znate? Dakle, u kom  gradu možete dobiti pivo od bundeve, baklavu od bundeve, džem, ulje,  slatko, kolače i svakojake specije od bundeve, pogotovo 3. septembra,  kada se održavaju Dani ludaje? Da, mi smo u Kikindi.

Više na: http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2339/crtice-sa-terena-zdravlje-sta-ima-novo-kikinda-i-kanjiza


„ZDRAVLJE - ŠTA IMA NOVO“ - Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej

17.01.2020.

Piše: dr Jasmina Tanasić, programska direktorka sektora za društveni razvoj

„Magla svuda, magla oko nas...“ peva Josipa Lisac, ili ona narodna „Magla pala na sokake kao testo gusta“- tako bi mogli opisati uslove za put u opštine Srednjebanatskog okruga ovog 16. januara. Povod je isti: dogovor i priprema za planiranje javnog zdravlja.

Više na: http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2329/crtice-sa-terena-zdravlje-sta-ima-novo-secanj-nova-crnja-novi-becej


"ZDRAVLJE - ŠTA IMA NOVO" - Odžaci, Kula, Apatin

13.1.2020.

Piše: dr Jasmina Tanasić, programska direktorka sektora za društveni razvoj

Najvažniji deo svakog velikog posla je priprema za rad. Tako je i sa  planiranjem javnog zdravlja u gradovima i opštinama. Priprema za izradu  plana javnog zdravlja je prvi korak u procesu i podrazumeva  obezbeđivanje političke podrške, izbor koordinatora i formiranje radne  grupe za izradu plana. S tom namerom, sa direktorkom Zavoda za javno  zdravlje Sombor dr Dragoslavom Čubrilo obišli smo tri opštine: Odžake,  Kulu i Apatin.

Više na: http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2327/crtice-sa-terena-zdravlje-sta-ima-novo-odzaci-kula-apatin


„ZDRAVLJE- ŠTA IMA NOVO“ - Sombor i Zapadnobački okrug

24.12.2019.

Piše: dr Jasmina Tanasić, programska direktorka sektora za društveni razvoj

"Ova godina je pri kraju, planiramo sledeću“ – to je moto Stalne  konferencije gradova i opština (SKGO) ovih dana. Naravno, najbolje se  dogovaraju aktivnosti na licu mesta, u gradovima i opštinama. Kada je  oblast zdravlja u pitanju, 23. decembra bili smo u Somboru, koji je u  znaku predstojećih praznika.

Posetu smo započeli kratkim, ali sadržajnim sastankom sa  gradonačelnicom Dušankom Golubović. Sombor je u mnogo čemu pionir u  oblasti javnog zdravlja, ima funkcionalan Savet za zdravlje, izuzetno  razvijena partnerstva u lokalnoj zajednici, među prvima je doneo plan  javnog zdravlja, a ovih dana je na sednici Gradskog veća usvojeno i ni  manje ni više nego 13 programa javnog zdravlja, sa opredeljenim  budžetima. Čestitamo!

Više na: http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2313/crtice-sa-terena-zdravlje-sta-ima-novo-sombor-i-severnobacki-okrug