Vesti

Radna grupa SKGO za unapređenje i prilagođavanje obrazovanja potrebama zapošljavanja


Treći sastanak Radne grupe za unapređenje i prilagođavanje obrazovanja potrebama zapošljavanja održan je 22. maja 2009. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sastankom je predsedavao predsednik opštine Merošina, Slobodan Todorović, a učesnici su bili članovi Radne grupe iz: Negotina, Opova, Starog Grada, Barajeva, Merošine, Kovina, Kikinde, Lapova i Plandišta. Kao gosti, prisustvovali su Martin Kumer, nekadašnji gradonačelnik Zula u nemačkoj Saveznoj Državi Tiringiji, Klaudija Kroford i Saša Hadžiahmetović iz beogradskog predstavništva Fondacije Konrada Adenauera, kao i Boris Kordić, docent na Fakultetu za bezbednost, Univerziteta u Beogradu.


Uvodnu reč održali su Slobodan Todorović i Klaudija Kroford. Martin Kumer je održao predavanje „Slobodno tržište i politika zapošljavanja“, kojim je predstavio nemački sistem podrške nezaposlenima, stavljajući naglasak na ulogu lokalne samouprave u njemu.


Nakon diskusije održana je radionica „Pozitivna i negativna iskustva u iniciranju osnivanja radnih grupa za obrazovanje i zapošljavanje pri lokalnim samoupravama“, koju je vodio Boris Kordić. Na radionici, članovi Radne grupe su prisutne obavestili o dosadašnjem toku osnivanja radnih grupa za obrazovanje i zapošljavanje pri lokalnim samoupravama. U nekim lokalnim samoupravama (Stari Grad, Merošina), radne grupe su formirane, negde su inicijative za osnivanje pozitivno prihvaćene i osnivanje je u toku, a negde su iskorišćeni već postojeći institucionalni okviri - lokalni saveti za zapošljavanje, lokalni socio-ekonomski saveti, kojima se pridodala i ova komponenta rada.