Vesti

Informacija za opštine učesnice konkursa GIZ projekta „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama“

 

GIZ obaveštava opštine koje su učestvovale na konkursu u okviru projekta IMPACT "Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama u Srbiji" da je konačna odluka o izboru opština koje će biti izabrane za realizaciju projekata iz tehničkih razloga prolongirana i zvanični rezultati biće objavljeni krajem septembra ili početkom oktobra 2012. godine.

GIZ projekat „IMPACT - Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama u Srbiji" počeo je u januaru 2012. godine i prva faza projekta će trajati do kraja 2014. godine, a u slučaju odobravanja druge faze, do decembra 2017. godine. Projekat je finansiran od strane Nemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i drugim partnerima (Republička Direkcija za vode, Agencija za zaštitu životne sredine, Fond za zaštitu životne sredine, Stalna konferencija gradova i opština, Mreža nulte emisije i dr.).

Opšti cilj projekta je unapređenje usluga u izabranim opštinama u sektoru prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom, u skladu sa zakonodavstvom u oblasti zaštite životne sredine, a prema zahtevima EU. Projekat će posebno sarađivati sa pet pilot opština kako bi se ojačali njihovi tehnički, administrativni i organizacioni kapaciteti za primenu održivih tehnologija za tretman otpada i otpadnih voda. Posebna podrška će se pružiti opštinama u pogledu pristupanja dodatnim fondovima za finansiranje izgradnje postrojenja. Opštine će imati priliku da budu vođene kroz proces uspostavljanja sistema upravljanja u ovim oblastima i da nauče o novim konceptima primenljivim u Srbiji.
Preliminarno će biti izabrano petnaest opština koje će proći kroz proces obuke i evaluacije u trajanju od najmanje tri meseca. Tokom ovog dela projekta će se sve izabrane opštine uključiti u obuke koje će pokrivati teme vezane za analizu isplativosti (cost-benefit analysis), raspoložive međunarodne i nacionalne fondove za finansiranje, način prijave za dobijanje sredstava, inovativne tehnologije za decentralizovana postrojenja za tretman otpadnih voda, kao i različite opcije za upravljanje otpadom.

Pet opština koje budu najuspešnije u fazi procesa obuke i zadovolje parametre za realizaciju projekta će nastaviti sa aktivnostima do kraja 2014. (I faza projekta), odnosno do kraja 2017. godine (II faza projekta).