Vesti

Četvrti sastanak nacionalnih asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održao je četvrti Generalni sastanak nacionalnih asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti 13. septembra 2012. godine, u Strazburu. Na sastanku je bilo prisutno oko 50 učesnika i predstavnika nacionalnih asocijacija iz 20 evropskih zemalja. SKGO je predstavljala Aleksandra Milić, šef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a na sastanku je u svojstvu izvestioca učestvovala i član delegacije Republike Srbije u Kongresu (predstavnica grada Niša) Dušica Davidović.

Sastanak je za cilj imao usaglašavanje stavova o prioritetima Kongresa za period 2013-2016. radi njihovog usvajanja na 23. Plenarnom zasedanju Kongresa u oktobru ove godine. Takođe, diskutovalo se o budućim zajedničkim aktivnostima Kongresa i nacionalnih asocijacija u oblastima poput: uticaja svetske finansijske krize na lokalne i regionalne vlasti, programa saradnje sa državama članicama i susedskim državama koje nisu članice Saveta Evrope i etika, transparentnost i borba protiv korupcije u cilju dobre lokalne i regionalne uprave.

Specifična debata bila je usmerena na sprovođenje kampanje Saveta Evrope "JEDAN od PET" za borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece. Cilj je bio da se ilustruju konkretne aktivnosti koje nacionalne asocijacije, lokalne i regionalne vlasti mogu da preduzmu u ovoj oblasti. O kampanji su govorili Anica Đamić, ambasadorka Hrvatske pri Savetu Evrope i tematski coordinator za decu Komiteta ministara, Piter Tratiner, direktor Centra za zaštitu dece iz Austrije i Dušica Davidović, tematski izvestilac za decu Kongresa. Gospođa Davidović je predstavila Nacrt izveštaja o rezultatima sprovođenja kampanje na lokalnom i regionalnom  nivou, a nakon toga je zaključeno da Kongres mora da ohrabruje lokalne i regionalne vlasti da razviju strukture i mehanizme i promovišu kulturu podobnu za decu u gradovima i regionima.  Izvestaj će biti predmet razmatranja na 23. Plenarnom zasedanju.

Više o kampanji http://www.coe.int/t/dg3/children/1in5/default_en.asp