Vesti

Održan prvi sastanak Radne grupe za evropske integracije

Prvi sastanak Radne grupe SKGO za evropske integracije održan je u ponedeljak 10. septembra 2012. godine, prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.

Radna grupa je osnovana u okviru Programa "Podrška lokalnim samoupravama u procesu evropskih integracija" koji SKGO implementira u partnerstvu sa Asocijacijom lokalnih vlasti i regiona Švedske (SALAR), a finansira Kraljevina Švedska.

Uloga Radne grupe jeste podrška aktivnostima vezanim za pripremu Okvirnog dokumenta o uticaju EU integracija i članstva u EU na lokalne samouprave u Srbiji u vidu: identifikacije tema u okviru propisa EU relevantnih za lokalnu samoupravu, davanja smernica za izradu dokumenta kao i komentara i sugestija sa aspekta različitih oblasti rada lokalne samouprave, pružanje podrške telima i organima SKGO u zastupanju interesa lokalne samouprave u procesu EU integracija i kreiranju političkih pozicija u pogledu relevantnih pregovaračkih poglavlja.

Članovi Radne grupe su predstavnici relevantnih odbora SKGO i to: Dejan Kovačević, predsednik Odbora za EU integracije i međunarodnu saradnju (Stari grad), Radiša Milošević, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine (Batočina), Boban Stanković, član Odbora za lokalni ekonomski razvoj (Vranje), Slađana Jevremović, članica Odbora za energetsku efikasnost (Varvarin), Zoran Todosijević, član Odbora za finansije (Čacak) i Aleksandar Jovanović, član Odbora za sistem lokalne samouprave (Vračar). Na prvom sastanku prisutni su bili predstavnici opština Stari grad, Vračar, Čačak i Vranje, kao i ekspert na programu Vladimir Pavlović i sekretarka Radne grupe, Aleksandra Milić, šefica Službe SKGO za EU integracije i međunarodnu saradnju.

Na prvom sastanku predstavljen je rezime Programa, plan rada, kao i uloga i zadaci Radne grupe. Centar diskusije je bio Prvi nacrt Okvirnog dokumenta o čijoj strukturi i sadržini su članovi dali značajne komentare. Članovi Radne grupe upoznati su i sa agendom studijske posete Asocijaciji lokalnih i regionalnih vlasti Švedske koja će biti realizovana u periodu 17-21. septembar.

Za više informacija možete kontaktirati sekretarku Radne grupe, Aleksandru Milić (aleksandra.milic@skgo.org)