Vesti

Zaključci Predsedništva SKGO povodom reforme javnih prihoda od značaja za lokalnu samoupravu

Na Trećoj, vanrednoj sednici koja je održana u četvrtak, 13. septembra 2012. godine, u Beogradu, članovi Predsedništva SKGO su povodom izmena Zakona o finanasiranju lokalne samouprave i reforme sistema naknada, taksi i drugih javnih prihoda od značaja za lokalnu samoupravu jednoglasno usvojili sledeće:

ZAKLJUČKE

  1. Predsedništvo pozdravlja stav Ministarstva finansija i privrede da se za sada ne razmatra pitanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine. Predsedništvo SKGO apeluje na resorno ministarstvo da se pre razmatranja promena u oblasti ovih naknada, ovo pitanje najpre ozbiljno razmotri i da se kao i do sada predstavnici SKGO uključe u te aktivnosti od samog početka.
  2. Predsedništvo pozdravlja spremnost Ministarstva finansija i privrede da prihvati predlog SKGO da se rok za početak primene dela izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave koje se odnose na lokalnu komunalnu taksu na isticanje firme - firmarinu, pomeri na 1. januar 2013. godine i apeluje na Vladu Republike Srbije da ozbiljno razmotri mogućnost da se sve izmene koje se odnose na taksu za registraciju i firmarine primenjuju od 1. januara 2013. godine.
  3. Predsedništvo pozdravlja spremnost Ministarstva finansija i privrede da prihvati predlog SKGO da se izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, stvore uslovi za to da preduzetnici i mala preduzeća koja ostvaruju znatne prihode uđu u sistem naplate lokalne komunalne takse na isticanje firme. Međutim, Predsedništvo SKGO apeluje na Ministarstvo da se još jednom razmotri i najviši iznos firmarine koji je predložen za srednja i velika preduzeća.
  4. Predsedništvo pozdravlja spremnost Ministarstva finansija i privrede da prihvati predlog SKGO da se izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, proširi lista onih pravnih lica i preduzetnika koji ulaze u oporezivanje u najvišem iznosu od 10 prosečnih zarada po zaposlenom, tj. da njom budu obuhvaćeni i neke druge delatnosti koje nisu predviđene predlogom Zakona, kako bi se proširila lista onih za koje će važiti veći maksimalni iznos firmarine.
  5. Predsedništvo pozdravlja spremnost Ministarstva finansija i privrede da prihvati predlog SKGO da se izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave omogući da opštine koje se nalaze u specifičnom položaju i u kojima postoje izuzetno jaki privredni subjekti koji veoma mnogo doprinose lokalnoj zajednici bez problema po sopstveno poslovanje, mogu uz prethodno pribavljanje saglasnosti nadležnog ministarstva, da zadrže dosadašnji nivo firmarina ili da maksimalni iznos firmarine urede na drugačiji način od onog koji je utvrđen u Predlogu zakona. Takođe, Predsedništvo SKGO apeluje na resorno ministarstvo da se prihvati predlog SKGO da praktično sva velika preduzeća uđu u ovakav režim naplate firmarine.
  6. Predsedništvo pozdravlja spremnost Ministarstva finansija i privrede da prihvati predlog SKGO da se izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave prilikom određivanja načina i visine naplate takse na upotrebu vozila, napravi razlika između vozila i da se ona razvrstaju po kubikaži i vrsti. S tim u vezi, Predsedništvo SKGO pozdravlja i spremnost resornog ministarstvo da još jednom razmotri i utvrđeni limit za ovu taksu i poziva ministarstvo da prihvati predloge SKGO koji sadrže odgovarajuće skale u razvrstavanju vozila po kubikaži i nameni.
  7. Konačno, Predsedništvo SKGO ističe ozbiljan problem koje lokalne vlasti imaju u vezi sa finansiranjem održavanja 4.500 km puteva koji su tokom ove godine preneti lokalnim vlastima sa nivoa Republike. Upravo zato Predsedništvo SKGO snažno podržava nameru Ministarstva finansija i privrede da u budžetu za 2013. godinu predvidi određena dodatna namenska sredstva kao pomoć lokalnim samoupravama za sprovođenje ovih nadležnosti i da u saradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samoupravi i SKGO zajednički izradi metodologiju za raspodelu tih sredstava.