Vesti

Lokalne i regionalne vlasti kao poslodavci i pružaoci usluga

Radni sastanak Tematske platforme o lokalnim i regionalnim  vlastima kao poslodavcima i pružaocima usluga, u organizaciji Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) održan je u Briselu 12.9.2012. godine. Platforma je jedno od radnih tela CEMR, sa ciljem da doprinese debati i uvidima u politički, pravni i ekonomski okvir za regionalne i lokalne vlasti i način na koji oni organizuju i pružaju usluge, kao i da stimulišu razmenu iskustva u pogledu: modernizacije javnih usluga, adaptiranja na izmenjene okolnosti, povećanje efikasnosti, inteligentne upotrebe IKT, finansiranja, itd. Stavovi Tematske platforme prosleđuju se Političkom komitetu CEMR na razmatranje.

Ista je ove godine organizovana u nekoliko sesija sa učešćem stalnih predstavnika CEMR i eksperata iz različitih država - nacionalnih asocijacija lokalne samouprave i to na sledeće teme:

  • 19/01/2012: Radionica o finansiranju sektora lokalnih i regionalnih vlasti,
  • 28/02/2012: Radionica o zapošljavanju i zadržavanju sa specifičnim fokusom na zapošljavanje mladih i starih,
  • 15/03/2012:  Radionica o doživotnom učenju, obuci i razvoju veština,
  • 16/05/2012: Radionica o jednakosti, raznolikosti i nediskriminaciji,
  • 21/06/2012:  Radionica o migraciji i mobilnosti unutar administracije na lokalnom i regionalnom nivou.

Kao šesta u nizu održana je Radionica o dobrobiti i održivosti radnih mesta. Predstavnik SKGO u Platformi Milan Bojović, zamenik direktora Službe za skupštinske poslove i propise - Gradske uprave Grada Beograda, učestvovao je u radu radionice. Tokom radnog dela sastanka kojim je predsedavao Steve Comer (predstavnik LGA iz Velike Britanije), ostvaren je značajan uvid u rad radnih tela CEMR. Sam radni sastanak je održan uz učešće Evropske komisije koja je ovu priliku iskoristila da održi sastanak Komiteta za socijalni dijalog i koji je bio sastavni deo tokom održavanja Tematske platforme.

Predstavnici zemalja i organizacija prezentovali su određene teme poput radnih mesta, zapošljavanja, socijalnog dijaloga, dok je predstavnik SKGO govorio o relacijama predstavnika države i učesnika u socijalnom dijalogu, funkciji Socio-ekonomskog saveta, kao i o mogućnostima u cilju izbegavanja konflikata. Nakon toga usledila je rasprava o odnosima i mehanizmima koji postoje na relaciji predstavnici poslodavaca-sindikati-predstavnici države (lokalne samouprave). Zaključci skupa će biti usvojeni od strane Radne grupe, a u cilju izrade Finalnog dokumenta koji bi treba da bude pripremljen na Finalnoj konferenciji koja će biti održana u Pragu 15. oktobra 2012.godine.