Vesti

Ključna pitanja na koja je neohodno odgovoriti pre početka najavljene legalizacije

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) smatra da administrativni – katastarski postupak legalizacije koji je najavilo Ministarstvo građevinarstva i urbanizma predstavlja krupan korak ka masovnoj registraciji imovine, što SKGO podržava. SKGO takođe podržava i plan resornog ministarstva da se maksimalno uprosti proces legalizacije i da se građani Srbije, posebno oni koji su sagradili nelegalne objekte da bi rešili svoje stambeno pitanje maksimalno oslobode svih mogućih finansijskih troškova i procedura.

Međutim, najave iz resornog ministarstva koje se mogu čuti u javnosti, ipak ostavljaju nekoliko otvorenih pitanja, na koje u procesu konačnog definisanja novog koncepta legalizacije treba dati kvalitetne odgovore. To su, pre svega, sledeća pitanja:

  • Kakva će biti uloga lokalne samouprave u novom postupku legalizacije?
  • Ukoliko će se prilikom legalizacije svih objekata plaćati samo troškovi upisivanja u katastar, na koji način će se lokalnim vlastima obezbediti sredstva putem kojih će finansirati naknadno plansko uređenje nelegalnih naselja, njihovo komunalno opremanje i izgradnju neophodne socijalne infrastrukture za život ljudi?
  • Kako će se odgovoriti na potrebu bezbednosti i sigurnosti građana i objekata u smislu tehničkih normativa i standarda nelegalnih objekata, pogotovo u oblasti zaštite od požara i elementarnih nepogoda?
  • Kako će se vrednovati tehnička i pravna valjanosti ulaznih podataka za evidenciju u katastru nepokretnosti i kako će se obezbediti pravna sigurnost za građane?
  • Ko će finansirati geodetsko snimanje svih objekata?

Legalizacija objekata je problem koji traje više decenija i bez obzira na najave da će besplatna, katastarska legalizacija biti za kratko vreme završena, praksa govori da Katastar nepokretnosti nije spreman da taj posao obavi za kratko vreme, obzirom da trenutno u velikim gradovima i uknjižba stana traje preko 6 meseci, a samo prebacivanje predmeta iz građevinskih odeljenja u Katastar bi trajalo i do godinu dana.

Kao što je poznato, SKGO se zalaže za to da se naknada za uređenje građevinskog zemljišta ukine građanima koji su izgradnjom nelegalnih objekata rešili svoje stambeno pitanje. Međutim, za SKGO je sporno da se investitori koji su gradili nelegalne poslovne prostore, stambene zgrade za dalju prodaju stanova ili luksuzne stambene objekte, oslobode plaćanja ove naknade. SKGO ističe da se rešavanje pitanja nelegalnih naselja ne završava njihovim upisom u katastar. Nakon toga lokalne vlasti treba da omoguće građanima koji u njima žive približno jednake uslove za život koji postoje i u drugim delovima lokalne zajednice. Za to su potrebna finansijska sredstva putem kojim će se obezbediti bolja komunalna i socijalna infrastuktura u legalizovanim naseljima.

Iz tih razloga, SKGO želi da još jednom ukaže javnosti da se sredstvima od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koja se plaća i prilikom legalizacije, finansira komunalno i infrastrukturno uređenje ulica, naselja i samog grada ili opštine i da će svako umanjenje ovih izvora finansiranja imati svoje negativne posledice u kvalitetu aktivnosti lokalnih vlasti u ovoj oblasti. Zato SKGO poziva Ministarstvo građevinarstva i urbanizma da preispita svoj plan da se u procesu legalizacije ukine plaćanje ove naknade za sve objekte i da ovo pitanje uredi tako što bi se napravila razlika između onih građana koji su gradili nelegalne objekte da bi u njima živeli i onih građana koji su ih gradili da bi od njih imali ekonomsku korist.

Na kraju, kao zaključak smatramo da ideja besplatne legalizacije za sve objekte može dovesti do novih kršenja zakona i nastavka trenda bespravne izgradnje. U tom slučaju neodgovorni pojedinci bi mogli očekivati da će ih neki novi zakon ponovo abolirati i omogućiti im da ne plate naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta.