Vesti

Radna grupa SKGO za evropske integracije u poseti Asocijaciji lokalnih vlasti i regiona Švedske

Studijska poseta Radne grupe SKGO za evropske integracije Švedskoj asocijaciji lokalnih vlasti i regiona (SALAR) organizovana je u periodu 17-21. septembar 2012. godine. Članovi Radne grupe u sastavu: Radiša Milošević, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine (Batočina), Boban Stanković, član Odbora za lokalni ekonomski razvoj (Vranje), Slađana Jevremović, član Odbora za energetsku efikasnost (Varvarin), Zoran Todosijević, član Odbora za finansije (Čacak), Aleksandar Jovanović, član Odbora za sistem lokalne samouprave (Vračar), kao i ekspert na programu Vladimir Pavlović i šefica Službe SKGO za evropske integracije Aleksandra Milić, pored posete švedskoj asocijaciji imali su priliku da razmene iskustva i sa kolegama iz opštine Sala.

Poseta je organizovana u sklopu programa "Podrška lokalnoj samoupravi u procesu evropskih integracija" koji finansira Kraljevina Švedska, sa ciljem da se Radna grupa upozna sa specifičnim sektorskim smernicama o uticaju članstva u EU na lokalne vlasti, kao i razmena iskustva o interakciji sa institucionalnom postavkom u relevantnim oblastima. 

Tokom posete članovi Radne grupe pohađali su predavanja o sadašnjem sistemu lokalnih i regionalnih vlasti u Švedskoj i njihovom odnosu sa EU, zatim ulozi SALAR u kontekstu EU, procesu i okviru za politički uticaj na opštine, izazovima za asocijaciju i njeno članstvo. Takođe, članovi Radne grupe prisustvovali su i predavanjima iz specifičnih oblasti kao što su: politike javnih nabavki, zapošljavanja i socijalnih pitanja, rodne ravnopravnosti, strategije EU 2020 i posledica na lokalni nivo, članstvo Švedske u EU i uticaj na lokalni nivo, životna sredina i energetska efikasnost, državna pomoć. U okviru predavanja obuhvaćeni su propisi EU i posledice za opštine, osnovni dokumenti, politika i praksa na lokalnom nivou. Posebna pažnja bila je posvećena poseti opštini Sala, gde su kroz praksu predstavljene sve obrađene oblasti.

Za više informacija možete kontaktirati Aleksandru Milić, šeficu Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju (aleksandra.milic@skgo.org).