Vesti

Osma konferencija evropskih regija i gradova - "Prevazilaženje regionalnih razlika"

Institut evropskih regija u periodu 23 - 24. septembar 2012. godine, u Grafenegu u Austriji, organizovao je Osmu konferenciju evropskih regija i gradova. Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je "Prevazilaženje regionalnih razlika", a skup je održan pod patronatom Ervina Prela, guvernera Donje Austrije i uz učešće brojnih visokih zvaničnika Austrije, pokrajine Donja Austrija i Evropske unije, kao i oko 250 predstavnika iz brojnih evropskih zemalja. Zapaženo učešće na Konferenciji imali su predstavnici centralnih, regionalnih i lokalnih vlasti iz zemalja sa područja Zapadnog Balkana. Srbija je predstavljena na veoma visokom nivou, učešćem i izlaganjem Verice Kalanović, ministarke za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, izlaganjima predstavnika AP Vojvodine i Ministarstva finansija i ekonomije, učešćem predstavnika Skupštine Republike Srbije, gradova Beograd, Kragujevac, Novi Pazar i opštine Batočina, Privredne komore Beograda, kao i Stalne konferencije gradova i opština jednog od suorganizatora Konferencije.

Tema Konferencije razmatrana je sa više aspekata, učesnici skupa su svojim izlaganjima definisali osnovni politički okvir za dalje diskusije, koje su se odvijale kroz tematske sednice, ekspertske forume i panele posvećene:

  • Evropskoj godini aktivnog starenja i solidarnosti među regionima
  • Efikasnom pružanju zadravstvenih usluga i upravljanju bolnicama na regionalnom i lokalnom nivou
  • Finansijskim strategijama za razvoj jedinica teritorijalne samouprave
  • Novim perspektivama i strategijama za decentralizovano snabdevanje energijom
  • Aktuelnim izazovima u razvoju regionalne saobraćajne infrastructure.

Temi vezanoj za razvoj saobraćajne infrastrukture bilo je, većim delom, posvećeno i veoma zapaženo izlaganje ministarke Verice Kalanović, održano u uvodnom, političkom delu drugog dana Konferencije, koje je argumentovano ukazalo na potrebu većeg uvažavanja značaja povezivanja saobraćajne infrastrukture u rubnim područjima EU sa transportnim koridorima u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.