Vesti

Generalna skupština CEMR

Savet evropskih opština i regiona (CEMR) organizovao je Generalnu skupštinu od  26. do 28. septembra 2012. godine,  u Kadizu, Španija. Skupu je pristvovalo više od 700 učesnika, predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti i i eksperata za koje je organizovan veliki broj plenarnih i okruglih stolova.

 Skup je otvorio Felipe, princ od Asturije koji je naznačio ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u jačanju demokratije i naglasio njihovu suštinsku ulogu u pružanju usluga građanima u svim oblastima.

Volfgang Šuster, predsednik CEMR i gradonačelnik Štutgarta u svom obraćanju učesnicima rekao je da se ekonomska kriza mora posmatrati i kao prilika: „Ali da bi to bila tako, moramo imati istu polaznu tačku za akciju, a to se jedino može postići ako svi nivoi vlasti rade zajedno".

Delegati su tokom trajanja Skupštine imali priliku da čuju predavanje Norine Herc, svetski priznate ekonomistkinje na temu „Kako doneti dobre odluke u kompleksnom svetu" i obraćanje Viviane Reding, potpredsednice Evropske komisije za pravdu, osnovna prava i državljanstvo.

Nakon velikog broja održanih okruglih stolova, poslednjeg dana skupa, delegati Generalne skupštine usvojili su Deklaraciju pod nazivom „Decentralizacija, razvoj, demokratija - inovacija za Evropu u 3D", koja predlaže novi pristup razvoju i oslanja se na mogućnost evropskih zemalja da kreiraju nove mogućnosti za održiv rast i otvaranje novih radnih mesta.

Više informacija o Generalnoj skupštini CEMR >>>