Vesti

Gradjani Despotovca glasali o budućem uređenju novog stambenog naselja „Resava“

Opština Despotovac jedna je od 13 gradova i opština koje testiraju nove instrumente u urbanističkom planiranju uz pomoć Nemačke tehničke saradnje, kroz projekat „Unapređenje upravljanja zemljištem". Opština Despotovac je odabrala da u okviru svog pilot projekta pripremi plan detaljne regulacije za novo stambeno naselje. Nakon vrednovanja više lokacija izabrana je podesna lokacija kraj reke Resave. Uz pomoć urbanističkog preduzeća Astoc iz Nemačke izrađen je koncept novog naselja, a sve to kroz široki proces konsultacija sa svim akterima koji učestvuju u fazama pripreme i realizacije plana. Cilj je da se, suprotno od postojeće prakse, najveći broj problema razreši u najranijoj fazi planiranja. Kroz ovaj projekat urbanisti u Despotovcu testiraju razne, manje ili više poznate instrumente planiranja, kao što su ekološko vrednovanje lokacije, urbani dizajn, urbana komasacija i slično.

U petak, 28. septembra u Despotovcu  je održana radionica na kojoj su građani dobili priliku da glasaju o predloženim elementima urbanog uređenja u novom naselju. Iz postojeće ponude moglo se glasati za rešenja ograde, dvorišta, fasada, tipove kuća i javnih prostora. „Favoriti" koji su dobili najviše glasova činiće Priručnik za uređenje i izgradnju, koji će biti sastavni deo urbanističkog plana, pravila uređenja i građenja. Ovakav vid građanskog učešća  u urbanističkom planiranju nije do sada praktikovan u Despotovcu, pa su na jednako pozitivan način reagovali svi prisutni, od opštinskog rukovodstva, preko lokalnih stručnjaka i oko  šezdesetak zainteresovanih građana koliko je učestvovalo u ovom zanimljivom glasanju.

Nosilac izrade projekta je JP Direkcija za izgradnju opštine Despotovac a nosilac izrade plana detaljne regulacije je Direkcija za urbanizam i izgradnju iz Kraljeva. Stratešku procenu uticaja izrađuje Ecologica urbo iz Kragujevca.