Vesti

Poseta nemačkih gradonačelnika SKGO

Sastanak delegacije gradonačelnika i predsednika opština iz regiona Pforyheim/Enzkreis (pokrajina Baden-Vitemberg) sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština, u organizaciji Udruženja srpsko-nemačkog prijateljstva,  održan je 5. oktobra 2012. godine u sedištu SKGO.

Delegaciju iz Nemačke činili su gradonačelnici  i predsednici 15 gradova/opština (Eisingen, Engelsbrand, Friolzheim, Heimsheim, Kampfelbach, Knittlingen, Maulbronn, Monsheim, Muhlacker, Neuenburg, Niefern-Oschelbron, Olbronn-Durrn, Remchingen, Sternenfels, Wiernsheim), predstavnici Regionalne kancelarije regiona Enzkreis na čelu sa regionalnim premijerom i izvršnim direktorom Udruženja gradova i opština pokrajine Baden-Vitember Karlom Rokingerom i Udruženja srpsko-nemačkog prijateljstva, dok je delegacija SKGO učestvovala u sledećem sastavu: predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić, predsednik opštine Koceljeva Veroljub Matić, predsednik opštine Stari Grad Dejan Kovačević, član gradskog veća za lokalnu samoupravu, regionalni razvoj i saradnju sa Vladom RS grada Kragujevca Mladen Filipović, član gradskog veća za investicije grada Subotice Dragi Vučković i šef kabineta Aleksandar Lovćenski, kao i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, zamenica generalnog sekretara SKGO Zorica Vukelić i šefica Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO Aleksandra Milić.

Na sastanku je bilo reči o privrednim potencijalima gradova i opština u obe zemlje i mogućnostima za saradnju i bratimljenje. Zaključeno je da bi saradnju između Udruženja gradova i opština pokrajine Baden-Vitemberg i SKGO trebalo institucionalizovati, te da se saradnja između gradova i opština dve delegacije usmeri na prenošenje znanja i iskustva u oblastima poput konsultovanja lokalnih vlasti u pripremi zakonodavnog okvira za lokalnu samoupravu, međuopštinske saradnje, unapređena administrativnih kapaciteta lokalne samouprav,e i to u vidu angažovanja stručnjaka iz lokalne samouprave i organizacije studijskih poseta.

Za više informacija kontaktirajte Službu za evropske integracije i međunarodnu saradnju (Aleksandra Milić, aleksandra.milic@skgo.org).