Vesti

Finansiranje infrastrukture na lokalnom nivou – mogućnosti i izazovi

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), uz podršku Evropske unije u okviru programa EXCHANGE 3, organizovala je 16. oktobra 2012. godine konferenciju pod nazivom „Finansiranje infrastrukture na lokalnom nivou - mogućnosti i izazovi", u cilju predstavljanja ostvarenih rezultata i planiranja dalje podrške u oblasti finansiranja komunalne infrastrukture. U okviru panel diskusije predstavljani su rezultati u oblasti razvoja i finansiranja opštinske infrastrukture kroz razvoj SLAP informacionog sistema infrastrukturnih projekata i podrške emisije prvih municipalnih obveznica u Srbiji.

U uvodnom delu učesnicima su se obratili Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin, Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Martin Kern, šef sektora za projekte u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Predsednik SKGO Saša Paunović u uvodnom obraćanju izjavio je da će ukidanjem taksi i firmarina budžeti gradova i opština u Srbiji biti manji pet milijardi dinara. Prema njegovim rečima, male opštine nemaju načina da nadoknade prihode od firmarina i one će imati drastičan pad budžeta. „Takve propise treba donositi oprezno i ne treba dirati u one delove parafiskalnih nameta koji nemaju veze sa privredom i poslovanjem", rekao je predsednik SKGO.

Opštine će izgubiti i znatan deo prihoda zbog smanjenja cene takse za registraciju vozila, 3,5 odsto zbog smanjenja naknade za unapređenje životne sredine, dok će besplatna legalizacija doneti dva odsto gubitka za izgradnju infrastrukture, rekao je Paunović i dodao da će izmena propisa za naknadu za uređenje građevinskog zemljišta poskupeti izgradnju infrastrukture u seoskim sredinama za 20 odsto.

Po rečima gospodina Paunovića, grube procene govore da je zbog najavljenih mera već 26 odsto prosečnog budžeta lokalnih samouprava izgubljeno za finansiranje infrastrukture.

Verica Kalanović, ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu najavila je da će Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave predložiti Ministarstvu finansija da preispita odluku prema kojoj je održavanje više od 6000 kilometara puteva prebačeno na lokalne samouprave.

„Nakon kategorizacije održavanje 6082 kilometra puteva u Srbiji prebačeno je gradovima i opštinama i pojedine opštine imaju veliko budžetsko opterećenje i pritisak na kapacitete za održavanje putne mreže. Takvom "papirološkom odlukom" posebno je neodrživo što je gradovima i opštinama u centralnoj Srbiji u nadležnost pripalo gotovo 5000 kilometara puteva", navela je ministarka.

Kalanović je navela da će Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupavu predložiti da se uvede i investitorski nadzor, kako bi bila kontrolisana sredstva za održavanje tih puteva. To znači da opštine ne bi mogle da dobiju novu tranšu bez dokaza o održavanju puteva. "To bi bio kratkoročni model ali njegovim usavršavanjem očekujemo da dobijemo jedan kvalitatan model za održavanje puteva na duži rok", istakla je Kalanović.

Martin Kern, šef sektora za projekte Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji izjavio je da je od ključnog značaja za razvoj postojanje dobrih infrastruktornih projekata, dobra administracija, ali i da Srbija dobro upravlja javnim finansija i projektima. Uz napomenu da Delegacija Evropske unije u Srbiji radi direktno sa opštinama, kako bi njihovi kapaciteti bili ojačani, Kern je rekao da je prethodnih godina preko 300 miliona evra uloženo u aktivnosti na lokalnom nivou.