Vesti

Onlajn kurs Svetske banke o uličnom adresiranju i urbanom menadžmentu „Street addressing and managment of cities"

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Institutom svetske banke (WBI) poziva zainteresovane lokalne stručnjake da se prijave za učešće u onlajn kursu o uličnom adresiranju i urbanom menadžmentu. Kurs će biti organizovan u periodu od 7. novembra do 18. decembra 2012. godine

Kurs se pohađa putem interneta i nudi 30 časova onlajn instrukcija kroz šest nedelja. Očekivani angažman polaznika je oko šest časova nedeljno, a obuka je na engleskom jeziku. 

Rok za prijavljivanje je  31. 10. 2012. godine. Za predstavnike gradova i opština SKGO je obezbedila besplatno pohađanje ove obuke, a zainteresovani se mogu prijaviti Klari Danilović, sekretarki  Odbora za urbanizam i stanovanje SKGO, na klara.danilovic@skgo.org.

Institut Svetske banke je razvio proizvod za e-učenje na osnovu publikacije "Ulično adresiranje i upravljanje gradovima". Ovaj kurs pruža uvod u ulično adresiranje, govori o različitim praksama i primenama urbanog menadžmenta (mobilizacija resursa, upravljanje zemljištem, pružanje usluga), pruža detaljnu metodologiju dizajniranja i primene adresnog sistema na nivou grada.

Ovaj kurs je dizajniran prema potrebama gradskih službenika, privatnih operatera, ustanova za obuku, a potpuno je prilagođen praktičnoj primeni. Kurs se sastoji iz četiri modula:

  • Uvod u ulično adresiranje
  • Primena uličnog adresiranja
  • Dizajniranje programa za adresiranje
  • Implementacija i održavanje

Kurs sadrži metodologiju "korak po korak", studije slučaja, video intervjue, forum diskusije moderirirane od strane stručnjaka i aplikacije iz stvarnog života.

U većini razvijenih zemalja, posedovanje adrese se podrazumeva. U mnogim zemljama u razvoju, fizičke adrese ne postoje van gradskih centara  i ne postoji opšti sistem označavanja ulica i nekretnina, kao ni njihovo mapiranje.   Milioni ljudi na taj način ostaju bez osnovnog  građanaskog prava - prava na adresu. Adresiranje i mapiranje predstavljaju osnovni alat društveno ekonomskog razvoja i podjednako su značajni za građane, uprave i poslovni sektor.

Ulično adresiranje pruža mogućnost:

  • kreiranja i ažuriranja planova grada koje koriste različite opštinske službe;
  • sprovođenja sistematskog istraživanja i prikupljanja podataka o gradskim službama, privredi i stanovništvu;
  • uspostavljanja nedostajućih baza podataka o nekretninama.

Iako u Srbiji postoji razvijeni adresni sistem čijim se održavanjem bavi Republički geodetski zavod, našu situaciju karakterišu podeljene nadležnosti između različitih institucija na više nivoa (RGZ, opština, PTT Srbija), što često dovodi do dupliranja podataka, neažurnosti baza i nedovoljnog razumevanja uloga različitih aktera u sistemu. Postoji podatak da u Srbiji 40 odsto objekata nosi oznaku bb, a 30 odsto ulica nema naziv. Zbog toga je opravdano interesovanje stručnjaka iz opština i gradova za kurs o uličnom adresiranju. Ovaj praktični kurs koristan je, između ostalog, i za GIS operatere u gradovima i opštinama, jer pruža osnovna praktična znanja o GIS aplikacijama na lokalnom nivou.

Više informacija o samom kursu, kao i link za onlajn prijavljivanje, dostupno je na sajtu:
 http://einstitute.worldbank.org/ei/course/street-addressing-and-management-cities

Brošura >>>