Vesti

Budućnost radnih mesta u lokalnim i regionalnim vlastima

U organizaciji Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) i Evropske federacije sindikata javnih službi (EPSU) održana je 15. oktobra 2012. godine u Pragu, završna konferencija EU projekta "Budućnost radnih mesta: obezbeđivanje kvalitenih poslova, moderna i održiva radna mesta u lokalnim i regionalnim vlastima". Finalnom konferencijom predsedavalo je radno predsedništvo u sastavu: Steve Comer (CEMR), Robert Anderson (Eurofound), Carola Fischbach-Pyttel (EPSU), Lionel Fulton (Labour Research Department), uz pozdravne reči domaćina skupa Jana Maresa, potpredsednika Saveza gradova i opština Češke Republike i Jana Rovenskog, predsednika Sindikata državnih tela i institucija Češke Republike.

Uz učešće više od 120 učesnika iz preko 30 zemalja Evrope (predstavnika lokalne samouprave, granskih sindikata, predstavnika poslodavaca - javnih službi), među kojima i predstavnik SKGO (Milan Bojović, Grad Beograd) prezentovan je rad koji je tokom ove godine obavilo nekoliko radnih grupa i tematskih platformi na sledeće teme: Finansiranje sektora lokalnih i regionalnih vlasti, Zapošljavanje sa osvrtom na mlade i stare, Edukacija, usavršavanje i razvoj veština, Rodna ravnopravnost i nediskriminacija, Migracije i mobilnost unutar administracija na lokalnom i regionalnom nivou i Održivost radnih mesta.

Finalna konferencija je imala za cilj promovisanje socijalnog dijaloga i otvaranje velikog broja tema relevantnih za lokalne samouprave širom Evrope, u kontekstu post - ekonomske krize. Nakon prezentacije primera dobre prakse, usvojeno je 12 preporuka koje bi već tokom 2013. godine trebale da budu primenjene u saradnji sa nacionalnim asocijacijama i ostalim partnerima u socijalnom dijalogu. Preporuke bi takođe trebalo da bude sastavni deo platforme organizacionih struktura CEMR i EPSU, a poslužiće kao osnov za radni program Evropskog komiteta za socijalni dijalog za period 2014-2016 godina.

Usvajanjem završnog dokumenta na konferenciji praktično je okončan rad na Projektu koji je tokom 2012. godine, imao za cilj da razmeni pozitivna iskustva lokalnih samouprava radi boljeg organizovanja javnih službi, kroz održivost samih radnih mesta, a sve kroz razvoj socijalnog dijaloga između sindikata, unija poslodavaca - javnih službi i asocijacija lokalnih samouprava kako na nacionalnom tako i na EU nivou. U formalnom smislu Projekat će biti okončan kada krajem godine iz usvojenih zaključaka i preporuka, CEMR donese odgovarajuće akte kojim će biti identifikovani prioriteti za 2013. godinu za lokalne i regionalne vlasti kao poslodavce i pružaoce usluga, čime bi praktično svi bili upoznati sa "Evropskim okvirom za akciju" i neposrednu primenu preporuka Projekta.

Za više informacija o skupu i aktivnostima CEMR, možete kontaktirati šeficu Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju Aleksandru Milić (aleksandra.milic@skgo.org).