Vesti

Uticaj procesa evropskih integracija na lokalne samouprave u Srbiji

Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO) u sredu 31. oktobra 2012. godine, u prostorijama Aero kluba u Beogradu, organizuje Ekspertski okrugli sto na temu uticaja procesa evropskih integracija i članstva u Evropskoj uniji na lokalne samouprave u Srbiji. Ekspertski okrugli sto održava se u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu EU integracija" koji finansira Kraljevina Švedska.

U toku je izrada Okvirnog dokumenta o uticaju evropskih integracija i članstva u Evropskoj uniji na lokalne samouprave u Srbiji koji ima za cilj da utvrdi stepen i vrste uticaja tog procesa na gradove i opštine u Srbiji, kao i da se definiše uloga SKGO kao nacionalne asocijacije lokalnih vlasti u tom procesu. SKGO je uz podršku stranih eksperata angažovanih na Programu i Radne grupe SKGO za evropske integracije, pripremila polazne osnove i dali priloge za sadržaj osnovnih elemenata Okvirnog dokumenta.

Na Ekspertskom okruglom stolu učestvovaće nacionalni eksperti i predstavnici institucija koje se bave temom evropskih integracija u Republici Srbiji od kojih se očekuje da svojim stručnim doprinosom unaprede pomenuti dokument. Rezultati rada sa ovog skupa biće ugrađeni u prvi nacrt Okvirnog dokumenta, a predstavljaće i okvir za raspravu na predstojećem zasedanju Skupštine SKGO u decembru ove godine.