Vesti

Međunarodna konferencija: Budućnost fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi

Da li je fiskalna decentralizacija glavna strategija za zemlje jugoistočne Evrope da se suoče sa finansijskim izazovima i pojačaju investiranje u lokalne zajednice? Koja su otvorena pitanja koja se odnose na proces fiskalne decentralizacije u celom regionu? Gde i kako bi zemlje trebalo da usmere budućnost fiskalne decentralizacije?

Ovo su neke od tema koje će biti razmatrane u okviru Međunarodne konferencije: Budućnost fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi, koja će se održati 1. i 2. novembra 2012, (sa početkom u 13:30) u hotelu Splendid u Budvi, Crna Gora, u organizaciji Mreže asocijacija lokalnih vlasti (NALAS), u partnerstvu sa Ministarstvom finansija Crne Gore i Zajednicom opština Crne Gore.

Konferencija će se baviti obavezama preduzetim od strane zemalja jugoistočne Evrope da sprovedu principe Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Cilj ovog skupa je diskusija, pronalaženje strategije i razvijanje dubljeg razumevanja izazova i mogućnosti sa kojima se suočava region u pronalaženju pravih načina za finansiranje projekata i aktivnosti u oblasti održivog lokalnog razvoja.

Konferenciji će prisustvovati preko 100 učesnika, predstavnika ministarstava finansija, gradonačelnika i predsednika opština, lokalnih samouprava, asocijacija lokalnih vlasti, opštinskih finansijskih analitičara, istraživača, direktora, ekonomista, kreatora politika, finansijskih kontrolora, menadžera infrastrukture, itd. Očekuje se da će konferencija podstaći regionalni međuvladin dijalog o međuvladinim šemama finansiranja i mehanizmima za jačanje procesa fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi.