Vesti

Konferencija NALAS podiže međuvladin dijalog o procesu fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi

Budva, 29. oktobar 2012. - Da li je fiskalna decentralizacija glavna strategija za zemlje jugoistočne Evrope da se suoče sa finansijskim izazovima i pojačaju investiranje u lokalne zajednice? Koja su otvorena pitanja koja se odnose na proces fiskalne decentralizacije u celom regionu? Gde i kako bi zemlje trebalo da usmere budućnost fiskalne decentralizacije?

Ovo su neke od tema kojima se bavila Međunarodna konferencija: Budućnost fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi, koja je održana 1. i 2. novembra 2012. u hotelu Splendid u Budvi, Crna Gora, u organizaciji Mreže asocijacija lokalnih vlasti (NALAS), u partnerstvu sa Ministarstvom finansija Crne Gore i Zajednicom opština Crne Gore.

Konferencija je okupila više od 120 učesnika, predstavnika lokaln vlasti i asocijacija lokalnih vlasti iz 12 zemalja jugoistočne Evrope, predstavnike ministarstava finansija i drugih institucija centralnih vlasti iz 7 zemalja, kao i finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, stručnjaka, direktora i ekonomista.

U svom uvodnom govoru, ministar finansija Crne Gore Milorad Katinić rekao je: "Kriza nas tera da budemo efikasniji, da obezbedimo bolje usluge sa novcem koje prikupljamo. Ali mi takođe moramo da stvorimo bolje uslove za ekonomski rast koji će bolje lečiti siromaštvo i nezaposlenost ".

Potpredsednik Mreže NALAS Anton Peršak rekao je da "Kada procenjujemo trendove u fiskalnoj decentralizaciji, važno je da imamo u vidu sledeće opšte vodeće aspekte: (1) Sprovođenje programa reforme nacionalne fiskalne decentralizacije, (2) Nivo međuvladinog dijaloga; i (3) Finansijske pokazatelje. Što se tiče prve tačke, na osnovu analize NALAS možemo zaključiti da ne postoji kontinuiran napredak u fiskalnoj decentralizaciji u celom regionu tokom poslednje 2-3 godine. U Moldaviji i Rumuniji, pa čak i u mojoj zemlji, Sloveniji, postoji čak I trend ponovne centralizacije ", rekao je Pershak.

"Slažemo se da proces decentralizacije treba da se posmatra kao posledica potrebe za demokratizacijom društva. Ekonomski razvoj na lokalnom nivou je ključni element u ostvarivanju potreba ljudi. Lokalni razvoj i radna mesta su ono što ljudi prvenstveno očekuju od procesa decentralizacije", rekao je Aleksandar Bogdanović, predsednik opštine Cetinje i predsednik Zajednice opština Crne Gore. "Politike koje se sprovode u Crnoj Gori do sada su dale značajne rezultate. Želeo bih da podsetim da je Crna Gora pre krize bila jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, sa najvećim nivoom direktnih stranih investicija po glavi stanovnika".

"Često čujem od centralnih vlasti da opštine nemaju kapacitete za sprovođenje fiskalne decentralizacije - i ovo je njihov izgovor za neunapređivanje procesa fiskalne decentralizacije To jednostavno nije validan izgovor. Mi svi moramo da radimo zajedno na daljem razvoju kapaciteta lokalnih samouprava", rekla je Ginka Čavdarova, izvršna direktorka Nacionalne asocijacije opština Republike Bugarske u svom govoru o izazovima asocijacija lokalnih vlasti u pružanju podrške svojim članovima, lokalnim samoupravama, u jačanju lokalnih administrativnih kapaciteta.

"Moramo da naglasimo da postoje tri važne koraka u fiskalnoj decentralizaciji: povećanje međuvladinih transfera, povećanje sopstvenih prihoda i uklanjanje tereta opštinskog zaduživanja", rekao je Peter Clavel, šef USAID projekta Planiranje i lokalna samouprava u Albaniji. "NALAS je napravio moćnu studiju o trendovima fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi. Mi smo koristili ovu studiju u našem radu u Albaniji i moramo nastaviti da činimo to i dalje, moramo da imamo na dokazima zasnovan pristup u unapređenju fiskalne decentralizacije" , naglasio je Clavel.

Entoni Levitas, svetski poznati stručnjak u oblasti međuvladinih finansija, upozorio je da: "Nivo transfera sa centralnog nivoa na nivo lokalnih vlasti nije dovoljan za njih da pružaju usluge za koje imaju mandat. Širom regiona jugoistočne Evrope prikupljanje poreza ostaje glavni problem i centralnih i lokalnih vlasti, dok se "igra krivice" između njih nastavlja. Takođe, poreska osnovica širom regiona jugoistočne Evrope je visoko koncentrisana u nekoliko gradova, to je često glavni grad ".

Na kraju konferencije učesnici će usvojiti zajedničku deklaraciju, koja će naglasiti zajedničke napore u:

  • Poboljšanju rezultata dijaloga između ministarstava finansija i nacionalnih asocijacija;
  • Proširenju opštinskih kapaciteta za investicije u cilju prevazilaženja nastavka nedovoljnog finansiranja opštinske infrastrukture;
  • Olakšavanju pristupa pretpristupnim i strukturnim/poljoprivrednim EU fondovima lokalnim samoupravama;
  • Olakšavanju pristupa kreditnom tržištu.