Vesti

Okvirni dokument o uticaju evropskih integracija na lokalne samouprave u Srbiji

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je 31. oktobra u Beogradu ekspertski okrugli sto koji je imao za cilj da predstavi polazne osnove u izradi „Okvirnog dokumenta o uticaju evropskih integracija i članstva u Evropskoj uniji na lokalne samouprave u Srbiji". 

SKGO pomenuti dokument izrađuje u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu EU integracija" koji finansira Kraljevina Švedska, a uz podršku eksperata angažovanih na programu i Radne grupe SKGO za evropske integracije. Cilj dokumenta je da se utvrdi stepen i vrste uticaja procesa evropskih integracija na gradove i opštine u Srbiji, kao i da se definiše uloga SKGO kao nacionalne asocijacije lokalnih vlasti u tom procesu.

Kako bi dokument sadržinski bio što kvalitetniji, ali i u cilju da se obezbedi puna participativnost u procesu njegove izrade, na ovom okruglom stolu učestvovali su međunarodni, nacionalni i lokalni eksperti, kao i predstavnici relevantnih organizacija i institucija koje se bave temom evropskih integracija u Republici Srbiji. Oni su aktivno učestvovali u diskusiji i dali značajan stručni doprinos kroz kvalitetne predloge kako bi se sadržina dokumenta unapredila.  Rezultati do kojih smo ovom prilikom došli biće ugrađeni u prvi nacrt Okvirnog dokumenta, a predstavljaće i okvir za raspravu na predstojećem zasedanju Skupštine SKGO 12. decembra ove godine.