Vesti

Dijalog gradova o urbanističkom planiranju i finansiranju infrastrukture

U organizaciji Instituta Svetske Banke, u Budvi je u periodu od 5-7. novembra, održana trodnevna radionica o finansijskim aspektima urbanističkog planiranja u jugoistočnoj Evropi - Dijalog gradova o pomirenju javnog i privatnih interesa u urbanističkom planiranju. Skupu je prisustvovalo preko 100 učesnika iz gradova u regionu.

Predstavnici gradova i opština, javnih urbanističkih preduzeća, privatni investitori, predstavnici nevladinog sektora su u 6 sesija raspravljali o različitim aspektima urbanističkog planiranja, o vezi između finansijskog planiranja i finansiranja infrastrukture, podizanju vrednosti zemljišta kroz izradu planova, izazovima investitorskog urbanizma u regionu i sl. Sesije su vodili poznati svetski stručnjaci za urbano planiranje i finansije.

Organizovana je poseta opštini Budva gde su prikazani tekući izazovi planiranja pod pritiskom ekonomske krize, uz izlaženje u susret potrebama investitora. Kroz prezentacije predstavljen je profil grada Beograda i izazovi urbanističkog planiranja i izgradnje infrastrukture, primer JPP u Šapcu, kao i primer dobre prakse pribavljanja vojne imovine za potrebe lokalnog ekonomskog razvoja iz Subotice.

Gradovi su pozvani da nastave sa popunjavanjem dva upitnika: o stanju upravljanja zemljištem na lokalnom nivou i o stanju lokalnih finansija. Planirano je da se u narednom periodu, u dijalogu gradova na kome će učestvovati i gradonačelnici, prikažu rezultati analize stanja i predlozi za unapređenje kroz koordinisani plan aktivnosti.

Od gradova iz Srbije učestvovali su predstavnici Niša, Novog Sada, Šapca, Subotice i Beograda. Osim predstavnika SKGO, skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija, predstavnici privatnog i nevladinog sektora.