Vesti

Prvi sastanak Mreže za lokalni ekonomski razvoj

Prvi sastanak Mreže za lokalni ekonomski razvoj održan je 13. novembra u Beogradu. Ova aktivnost je realizovana kao deo projekta „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija" koji SKGO sprovodi uz podršku Kraljevine Švedske, a u saradnji sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR).

Prisustvo više od sto predstavnika lokalnih samouprava pokazalo je opravdanost ideje okupljanja gradova i opština oko ideje lokalnog ekonomskog razvoja (LER). Mrežu čine ne samo gradovi i opštine koji imaju  kancelarije za LER, već svi gradovi i opštine koji imaju sistematizovane poslove u ovoj oblasti. Sastanak je bio i odlična prilika da se predstavnici lokalnih samouprava međusobno upoznaju i razmene svoja iskustva u oblasti implementacije ekonomskog razvoja.

Na ovom sastanku, za predsednicu Mreže za lokalni ekonomski razvoj izabrana je Ljiljana Nikolić, načelnik odeljenja za LER (Loznica), a za njenu zamenicu gospođa Erika Kudlik, šef kancelarije za LER (Subotica).

Nakon uvodne reči sekretara Odbora SKGO za za lokalni ekonomski razvoj, skupu se obratio Saša Mogić, pomoćnik ministra za lokalnu samoupravu u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, koji je istakao veliki značaj lokalnog ekonomskog razvoja i najavio da će upravo iz tog razloga ovo ministarstvo uskoro formirati Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj. Pomoćnik ministra ukazao je i na važnost adekvatnog položaja i uticaja ljudi koji se bave ovom temom, njihovu stručnost i potrebu kvalitetnog rada na pripremi razvojnih dokumenata.

U radnom delu sastanka održane su tri sesije iz oblasti koje su identifikovane kao vrlo značajne za gradove i opštine: zakonodavni okvir, institucionalni okvir i sprovođenje nadležnosti LER. S obzirom da se dve trećine zakona direktno ili indirektno sprovodi na lokalnom nivou, u okviru sesije o zakonodavnom okviru za LER istaknuto je sledeće: neophodnost da lokalne samouprave, posredstvom SKGO, budu sistematski uključene u izradu svih propisa koji se tiču njih, da se podzakonski akti donesu u roku od šest meseci jer su mnogi zakoni prilično opšti i nedorečeni, kao i da gradovi/opštine i kancelarije za LER budu adekvatno obučeni za primenu propisa.

Institucionalni okvir je doneo živu diskusiju među predstavnicima lokalne samouprave oko trenutnog funkcionisanja i rada kancelarija za LER. Kao delovi lokalne samouprave koji mnogo rade i imaju veliku odgovornost, a malu nadležnost, ove kancelarije su angažovane na svim projektima od „socijale do infrastrukture", a druga odeljenja ne mogu da isprate njihove razvojne inicijative. Veliki problem jeste i nedostatak komunikacije sa donosiocima odluka, ali i sa drugim odeljenjima. Na sastanku je zaključeno da su aktivnosti koje treba da budu zasnovane na okolnostima lokalne sredine ipak mnogo važnije pitanje od organizacionog tj. institucionalnog oblika koji vlada u ovoj oblasti.

Sprovođenje nadležnosti lokalnog ekonomskog razvoja obuhvata veliki dijapazon poslova. Iz tog razloga, treba odrediti prioritete kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i, pre svega, usmeriti ih u pravcu rada na privlačenju investicija. Veliki broj instrumenata koji je uspostavljen za podršku LER treba da bude predmet merenja sa aspekta ekonomske svrsishodnosti. Kancelarije treba više da se fokusiraju na kreiranje ekonomske politike na svojoj teritoriji. U tom smislu bitno je da bude kreiran sistematizovan pristup u prikupljanje podataka koji se odnose na elemente poslovnog okruženja kako bi se i ograničena budžetska sredstva koristila za unapređenje onih elemenata koji značajno doprinose prilivu novih investicija.

Na skupu su predstavljena i švedska iskustva u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja i vođenju tamošnje Mreže za LER. Četiri ključna aspekta su dijalog, usluge, događaji i umrežavanje.

Predstavnicima Mreže za LER, sekretarka Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj najavila je dva velika sastanka tokom naredne godine. Predstavnici gradova i opština pozvani su da iznesu predloge kako vide funkcionisanje ove mreže u budućnosti, ali i konkretne teme za sastanke koji bi se realizovali u međuvremenu. Za sledeći sastanak kandidovana je tema „Funkcije kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i opis poslova u sistematizaciji radnih mesta".