Vesti

Lokalne vlasti i evropske integracije


Radna grupa Odbora SKGO za međunarodnu saradnju i evropske integracije, zadužena za aktivnost lokalne samouprave u procesu evropskih integracija, boravila je u studijskoj poseti Briselu, u periodu od 12. do 16. maja 2009. godine. Učesnici ove studijske posete su istovremeno i članovi Radne grupe na projektu “Priprema lokalnih vlasti u Srbiji za proces evropskih integracija”. Domaćin posete bila je predstavnička kancelarija Letonske asocijacije lokalnih vlasti u Briselu, sa kojom Stalna konferencija gradova i opština sarađuje u okviru projekta.


Tokom ove studijske posete upriličeni su brojni susreti sa predstavnicima Komiteta regiona, Saveta ministara EU i Evropske komisije.


U Komitetu regiona Evropske unije članovi delegacije su imali priliku da se upoznaju sa radom i funkcionisanjem ovog tela, kao i da se sretnu i razmene mišljenja sa izvestiocem Komiteta regiona za Srbiju, Gordonom Kejmerom. Ovom prilikom bilo je reči o Izveštaju koji je gospodin Kejmer pripremio za Komitet regiona, a iskorišćena je prilika da se ukaže na određene delove Izveštaja koji se tiču stanja ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, i date su određene sugestije u tom smislu.


Delegacija se sastala i sa Jonasom Džonsonom, šefom Odeljenja za Zapadni Balkan i Tomasom Ortegom, šefom Deska za Srbiju u Savetu ministara EU. Tom prilikom razgovarano je o mogućnosti primene prelaznog Sporazuma i izgledima Srbije za sticanja statusa kandidata za članstvo u EU. Takođe, bilo je reči i o toku procesa stavljanja naše zemlje na belu Šengen listu. O navedenim temama je bilo reči i na sastanku sa Larsom Forsbergom, zamenikom šefa za Srbiju u Direktoratu za proširenje Evropske komisije.


Delegaciju je na kraju posete primila NJ.E. ambasadorka Roksanda Ninčić, šef Misije Republike Srbije pri EU. Ona je članove delegacije upoznala sa tokom procesa evropskih integracije i fazom u kojoj se naša zemlja nalazi, preprekama na tom putu i daljim koracima koje treba preduzeti u tom smislu.