Vesti

Zaključci Šeste sednice Predsedništva SKGO

Na vanrednoj Šestoj sednici koja je održana u utorak, 21 novembra 2012. godine i na kojoj su  članovi Predsedništva SKGO zajedno sa predstavnicima Ministarstva finansija i privrede i Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu razmatrali Predlog budžeta Republike Srbije za 2013 godinu i set pratećih ekonomskih zakona, usvojeni su sledeći:

ZAKLJUČCI

  1. Predsedništvo je konstatovalo da je ispunjeno obećanje koje je na ranijim sednicama predsedništva SKGO dao Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede o tome da će u budžetu za 2013. godinu, biti predložena posebna sredstva za održavanje regionalnih puteva koji su tokom 2012. godine preneti u nadležnosti lokalnoj samoupravi i da će biti uvećana sredstva za transfere lokalnim vlastima i održan postojeći procenat poreza na zarade koji pripada gradovima i opštinama. U skladu sa tim, Predsedništvo SKGO apeluje na Vladu Republike Srbije da bilo koje naredne izmene propisa koje se odnose na finansiranje lokalne samouprave budu u duhu fiskalne neutralnosti i daje snažnu podršku Ministarstvu finansija i privrede u daljem očuvanju i unapređenju prihoda lokalnih vlasti. Sa tim u vezi, predsedništvo traži od članica SKGO da odgovorno i efikasno upotrebljavaju javne prihode, vodeći posebno računa o razvoju lokalne komunalne i poslovne infrastrukture u pravcu unapređenja života građana i uslova za ekonomski i drugi razvoj lokalne zajednice.
  2. Predsedništvo podržava usvajanje Predloga zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga jer će to značajno pomoći da se privreda i građani finansijski rasterete nagomilanih poreskih dugova i vrate u zakonski ispravan proces izmirenja svojih poreskih obaveza. Kao što je poznato SKGO je vezi sa lokalnim prihodima to već ranije i tražila od Vlade Republike Srbije, jer će se time umnogome olakšati posao lokalnih poreskih administracija. Upravo zato predsedništvo SKGO posebno ističe to da Predlog ovog zakona predviđa da pravo na otpis kamate i mirovanje glavnog poreskog duga za lokalne poreze može utvrditi skupština jedinice lokalne samouprave.
  3. Predsedništvo podržava i namere Vlade Republike Srbije koje stoje iza Predloga zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza  u komercijalnim transakcijama. Predsedništvo SKGO podržava potrebu da se u uvede red u ovoj oblasti ali i poziva republičke organe da obezbede sve neophodne uslove koji će omogućiti pravovremenu naplatu potraživanja lokalnih vlasti po osnovu komunalnih usluga i posebno naplatu dugovanja od strane nesavesnih korisnika komunalnih usluga, kako bi same lokalne vlasti i njihova javna komunalna preduzeća, mogle da imaju dovoljno sredstava za redovno izmirenje svojih obaveza. U tom smislu, predsedništvo SKGO posebno podvlači pitanje obezbeđivanje uslova za jačanje mreže za prinudnu naplatu, kako bi postojala barem približno jednaka mogućnost za naplatu potraživanja u svim lokalnim zajednicama.
  4. Predsedništvo SKGO, pozdravlja informaciju koju je dobilo od Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede, da će se usvajanjem Predloga zakona o javnim preduzećima prestati sa državnom kontrolom određivanja cena lokalnih komunalnih proizvoda i usluga, čime će se izaći u susret višegodišnjem zahtevu SKGO koji je ponovo upućen i tokom javne rasprave nacrta ovog zakona. Predsedništvo SKGO još jednom ističe da se SKGO zalaže da se prilikom određivanja cena komunalnih proizvoda i usluga mora sprovesti princip pokrića svih troškova poslovanja javnih komunalnih preduzeća i omogućiti razvoj komunalnog sektora i investiranje u infrastrukturu. Ovakav pristup podrazumeva i reformu efikasnosti rada komunalnih preduzeća i donošenje odgovarajućih pratećih mera socijalne politike na lokalnom nivou, kojima će se omogućiti povlašćeni pristup osnovnim komunalnim proizvodima i uslugama građanima koji su socijalni ugroženi ili imaju manja primanja.
  5. Predsedništvo SKGO je ukazalo ministru Mlađanu Dinkiću na velike probleme u realizaciji zajedničkih projekata zbog dugovanja republičkih direkcija, uprava i fondova. U okviru toga posebno je ukazano na teškoće u vezi sa ispunjavanjem obaveza koje su preuzete u mandatu prethodne Vlade Republike Srbije od strane nekadašnjeg Republičkog fonda za zaštitu životne sredine, Direkcije za vode, drugih republičkih institucija i na obaveze po osnovu Programa podrška građevinskoj industriji. Predsedništvo SKGO pozvalo je g. Mlađana Dinkića da unutar Vlade Republike Srbije utiče da se u najskorijem roku izmire dugovanja ovih i drugih institucija prema projektima u gradovima i opštinama, kako bi se oni uspešno priveli kraju i kako ne bi bila dovedena u pitanje likvidnost različitih partnera koji su angažovani u sprovođenju ovih projekata. U skladu sa tim dogovorena je saradnja SKGO i Ministarstva finansija i privrede u cilju utvrđivanja postojećeg stanja i prevazilaženja postojećih problema.
  6. Konačno, Predsedništvo SKGO ponavlja zahtev, da se u narednom periodu SKGO još aktivnije uključi u pripremu propisa koji su od značaja za lokalnu samoupravu, posebno onih koji se odnose na finansiranje lokalne samouprave i pozdravlja do sada pokazanu spremnost resornih ministarstva na blisku saradnju. U vezi sa tim, Predsedništvo SKGO posebno ističe značaj aktiviranja Komisije za finansiranje lokalne samouprave koja je u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, ključni mehanizam saradnje Vlade Republike Srbije i SKGO u vezi sa pitanjima lokalnih finansija.