Vesti

Predstavnici srpske Koalicije LA21 u Italiji


U periodu od 10. do 14. maja 2009. godine, predstavnici srpske Koalicije LA21, posetili su italijansku Koaliciju LA21. Poseta je organizovana u cilju razmene iskustava i prenosa dobre prakse, imajući u vidu visok stepen organizovanosti rada italijanskih kolega.


Članovi naše delegacije bili su predstavnici Koalicije iz Prokuplja, Smederevske Palanke, Paraćina, Sombora, Varvarina, Novog Bečeja, Koceljeve, Kule, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.


U okviru posete članovi naše delegacije imali su priliku da razgovaraju sa predstavnicima grada i provincije Modena, Ređo Emilije, Ferare, Bolonje i Ravene, zaduženim za održivi razvoj. Razgranatost italijanske Koalicije LA21, kao i širok spektar delatnosti kojima se bavi, bio je dobar primer prakse. Naime, italijanska Koalicija ima 19 radnih grupa od kojih svaka u svom domenu postiže impresivne rezultate. Društveni aktivizam i podizanje svesti sugrađana osnovna su obeležja uspešnog rada italijanskih kolega. Reciklaža otpada, održivi turizam, promocija alternativnih načina prevoza, smanjenje emisije štetnih gasova, ušteda u potrošnji vode, samo su neke od mnogih aktivnosti koje su predstavljene članovima naše delegacije.


Nakon posete, opšti je zaključak da naša Koalicija LA21 mora da nastavi saradnju sa kolegama iz Evrope u cilju razmene dobre prakse, kao i zajedničkog sprovođenja projekata u oblasti zaštite životne sredine.