Vesti

Otvoren Sajam lokalne samouprave

Čevrti sajam lokalne samouprave i 11. Međunarodni sajam preduzetništva "Biznis baza" otvoren je danas, 29. novembra na beogradskom sajmu. Manifestaciju u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, grada Beograda i Stalne konferencije gradova i opština, koja se održava pod sloganom "Poveži se" zvanično je otvorila ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Ivica Eždenci, direktor Nacionalne kancelarije za regionalni razvoj.

Verica Kalanović je istakla da će u naredna tri dana više od 100 opština na najbolji način predstaviti svoje potencijale, a više od 300 preduzetnika napraviće novi korak u razvoju svojih preduzeća. Praksa je pokazala da najuspešnije lokalne samouprave imaju snažnu privredu i preduzetnike koji su motori pokretači svoje sredine, a najuspešnija preduzeća u lokalnim samoupravama nalaze istinski servis i partnere.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je rekao da će grad Beograd nastaviti da se razvija, ali će i učiniti sve da doprinese razvoju ostatka Srbije. Grad će se truditi da omogući socijalnu komponentu koja je danas vrlo važna, ali će pre svega nastojati da, u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, bude što interesantniji za investitore, razvijajući svoja preduzeća poput PKB-a i sarađujući sa Ministarstvom ekonomije na takvim projektima.

Pored izložbenog dela, na Sajmu će biti organizovan veliki broj okruglih stolova i panela koji će se baviti temama od značaja za rad lokalne samouprave. Tokom prvog dana, održana je javna rasprava o Izmenama i dopunama zakona o loklanoj samoupravi tokom koje je ministarka Kalanović istakla značaj saradnje Ministarstva sa Stalnom konferencijom gradova i opština, sa ciljem dobijanja kvalitetnog zakonskog rešenja.