Vesti

Održan četvrti forum „Energetski svesni i efikasni“ u Beogradu

Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije, uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, organizovala je četiri regionalna foruma pod nazivom „Energetski svesni i efikasni" u cilju promocije energetske efikasnosti na lokalnom nivou. Četvrti i poslednji forum održan je u Beogradu, u prostorijama Gradske opštine Novi Beograd, a učesnike skupa pozdravili su predsednik GO Novi Beograd Aleksandar Šapić, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Vilijam Infante, stalni predstavnik Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Otvarajući skup Aleksandar Šapić je rekao da je neophodno promeniti ustaljene navike u pogledu potrošnje energije i pokazati spremnost jedinica lokalne samouprave kada je u pitanju sistemsko bavljenje energijom. „Lokalne samouprave imaju važnu ulogu u enegetskom sektoru, ali svoje potencijale ne koriste u punom kapacitetu. Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti na lokalnom nivou je osnova za racionalnu i efikasnu upotrebu energije, što u perspektivi može doneti koristi opštini i samim građanima", izjavio je Šapić.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO istakao je da se energetski efikasnijim ponašanjem ostvaruju uštede u budućnosti, "Lokalni lideri će naučiti da vode projekte i da na pravi način brinu o sredstvima koje raspolažu. Projekti deluju kao skupi, a u stvari su vrlo isplativi na duge staze", rekao je Staničić.

"Srbija je kao i druge zemlje suočena sa izazovima energetske efikanosti, ali pred Srbijom je najveći izazov pošto je ona na najnižem enregetskom nivou u regionu", izjavio je stalni predstavnik UNDP u Srbiji Vilijam Infante, i dodao da se nada da će opštine izabrati da budu zelene, progresivine i da će resurse koristiti na najbolji način.

Tokom Foruma organizovano je i svečano potpisivanje Povelje gradova i opština o energetskoj efikasnosti od strane grada Pančeva i Zrenjanina, opština Vrbas i Žitište, i beogradskih opština Čukarica, Grocka, Mladenovac, Novi Beograd, Palilula i Zemun.

Sa obzirom na činjenicu da opštine i gradovi imaju veoma značajnu i višestruku ulogu u energetskom sektoru čije potencijale ne koriste u potpunosti, forumi su prevashodno bili namenjeni gradonačelnicima i predsednicima opština, odnosno članovima veća koji u svom delokrugu rada imaju i pitanja u vezi sa energetikom i zaštitom životne sredine. Ovi regionalni skupovi za cilj su imali promociju koncepta racionalnog i efikasnog gazdovanja energijom na lokalnom nivou, odnosno podizanja svesti o energetskoj efikasnosti donosilaca odluka u jedinicama lokalne samouprave.

U sklopu ove akcije, pored skupa u Beogradu organizovani su forumi i u Kragujevcu, Nišu i Subotici, tokom kojih je 40 gradova i opština potpisalo Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti i time napravilo prvi korak u pravcu efikasnog upravljanja energetskim resursima.

Realizaciju foruma „Energetski svesni i efikasni" podržava Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta „Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti kod donosilaca odluka na lokalnom nivou u Srbiji", a zajednički organizuju Stalna konferencija gradova i opština i Beogradska otvorena škola (BOŠ).