Vesti

Načelnici uprava gradova i opština prvi put zajedno

U Beogradu je održan prvi sastanak mreže načelnika Mreže načelnika uprava gradova i opština i uprava gradskih opština sa ciljem međusobne razmene iskustava najviših rukovodilaca lokalnih uprava ali i iz potrebe SKGO za kontinuiranim praćenjem primene propisa.

Formiranje Mreže predstavlja kreiranje novih kanala komunikacije između vodećih stručnjaka u JLS i njihovu razmenu informacija o lokalnim i drugim temama od značaja za opštinsku upravu i lokalnu samoupravu.

„Značaj koji će mreža imati za svoje članove ogleda se u brzoj komunikaciji i razmeni mišljenja o opštinskim i gradskim aktima i drugim propisima, a sve u cilju otklanjanja pravnih dilema u primeni zakona i podzakonskih akata. U isto vreme značajna je i za SKGO jer predstavlja svojevrsni alat za praćenje stanja na lokalnom nivou kao i reagovanja na aktuelne probleme na koje je potrebna brza reakcija", istakao je u uvodnom obraćanju Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Obraćajući se učesnicima skupa, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave, gospodin Saša Mogić, pozdravio je inicijativu za okupljanje načelnika gradskih i opštinskih uprava i u daljem nastavku svog izlaganja predstavio Nact zakona o lokalnoj samoupravi, pozivajući načelnike uprava da kroz novo-formiranu mrežu aktivno učestvuju u pripremi ovog i ostalih zakonskih akata koji se direktno tiču lokalne samouprave, istučući da je za Ministarstvo mišljenje lokalnih samouprava od izuzetne važnosti.

Tokom diskusije na sastanku, učesnici su ocenili da je okupljanje načelnika uprava od izuzetne važnosti, ističući i značaj prisustva predstavnika resornih ministarstava, jer se, kako je ocenjeno, jedino direktnom komunikacijom predstavnika lokalnih samouprava i ministarstava može doći do kvalitetnih zakonskih okvira koji su primenjivi u praksi.

Kako se rad mreže finansira sredstvima Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", koji finansijski podržava Kraljevina Švedska, značajno je bilo i prisustvo predstavnice Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona, Lene Dahl, koja je predstavila svoja iskustva u vođenju i radu mreže načelnika uprava Švedske.

Mreža načelnika kao Radno telo SKGO pružaće stručnu podršku radu resornih Odbora SKGO prilikom razmatranja pitanja koja zahtevaju usko stručnu ekspertizu propisa, modela akata, organizacije lokalne uprave i ostalih pitanja od važnosti za rad i razvoj lokalne samouprave. Mreža bi trebalo i da omogući unapređenje i pomoć u daljoj profesionalizaciji i ujednačavanju usluga koje gradjanima pružaju opštinske i gradske uprave, istovremeno razvijajući najbolje organizacione modele i druge alate neophodne za profesionalno funkcionisanje uprave i normativno usaglašavanje propisa svih JLS.