Vesti

Radionice o klasifikaciji namena površina u prostornim i urbanističkim planovima

Pod okriljem projekta GIZ  „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji" iniciran je rad na Pravilniku za klasifikaciju i standardizaciju namena površina u prostornim i urbanističkim planovima. Ovu aktivnost podržava Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, Sektor za urbanističko planiranje. Uz podršku stručnjaka iz Austrije, sprovode se konsultacije sa lokalnim stručnjacima, predstavnicima fakulteta, privatne prakse i javnih urbanističkih preduzeća, o potrebi i mogućnostima da se podzakonskim aktom standardizuju pojedine namene prostora, površina i zemljišta.

Naime, u praksi je uočeno da se u planovima koji se usvajaju u različitim jedinicama lokalne samouprave, pojedine namene površina i zemljšta na različit način definišu i grafički izražavaju, što dovodi do toga da se ovi planovi teže tumače, na primer, od strane investitora. Ne postojanje jedinstvene klasifikacije na nacionalnom nivou, po mišljenju stranih eksperata, stvara prostor za diskreciono odlučivanje prilikom sprovođenja planova. Predstavnici Ministarstva građevinarstva i urbanizma, koji su glavni politički partner na projektu „Unapređenje upravljanja zemljištem", podržavaju inicijativu za standardizaciju u ovoj oblasti.

Zbog značaja ove aktivnosti za poboljšanje kvaliteta prostornog i urbanističkog planiranja u lokalnim samoupravama, SKGO podržava ovu inicijativu. Do danas su, u prostorijama SKGO, održane dve radionice na ovu temu, dok je treća planirana za 13. decembar 2012. godine.