Vesti

Omogućiti gradovima i opštinama da stipendiraju i kreditiraju učenike i studente

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) - Saveza gradova i opština Srbije usvojilo je inicijativu da se promenom postojećih propisa i zakonski omogući lokalnim samoupravama da pruže finansijsku pomoć učenicima i studentima, kao vid podrške koju daju mladima sa svoje teritorije. Na ovaj bi se način, u kratkom vremenskom periodu stvorila mogućnost da svi koji to žele mogu da priušte studiranje i da niko ne ostane bez potrebnog obrazovanja zato što nema novca da plati troškove školovanja.

Ovim rešenjem pored sredstava koja se već izdvajaju iz republičkog budžeta, obezbedila bi se dodatna podrška tokom perioda školovanja za još veći broj najboljih studenata i đaka.

Kako postojećim pravnim okvirom nije jasno data mogućnost lokalnim samoupravama da finansiraju stipendije, a nisu predviđeni ni mehanizmi za kreditiranje učenika i studenata iz lokalnih budžeta, Predsedništvo SKGO odlučilo je da uputi inicijativu Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se u najhitnijem mogućem roku iniciraju izmene postojećih propisa na način da gradovima i opštinama bude omogućeno da finansijski podrže svoje najbolje učenike i studente.

Osim stipendija, kao klasičnog vida nepovratne pomoći, predloženo je formiranje fonda u gradu ili opštini za kreditiranje, koji bi omogućio učenicima i studentima da na brz način dođu do potrebnih sredstava, ali koji bi istovremeno imali obavezu da nakon školovanja novac vrate i time omoguće da nova generacija mladih ljudi dođe do neophodne pomoći.

Opštine i gradovi su pokrenuli ovu inicijativu kako bi nastavili dugu tradicija koja je u skladu sa potrebom lokalnih zajednica da pomognu svojim najboljim učenicima i studentima. Ovakav vid podrške posebno je važan za učenike i studente koji pripadaju najosetljivijim grupama u društvu.

Predložena rešenja posebno su značajna za lokalne samouprave sa velikim odlivom stanovništva, jer se na ovaj način stvaraju povoljniji uslovi za školovanje mladih i tako obezbeđuje njihov ostanak ili povratak u rodno mesto po završetku školovanja.